Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.07.2015. 12:16

Europska Komisija 

EU istražuje dominaciju Qualcomma

Europska Komisija pokrenula istragu u vezi mogućeg kršenja antitrustovskih zakona.

EU istražuje dominaciju Qualcomma

U trenutku kada Qualcomm bilježi velike uspjehe u industriji mobilnih čipova koji se nalaze na sve većem broju uređaja, Europska Komisija je odlučila pokrenuti istragu koja bi trebala utvrditi je li njegova dominacija na tržištu protivna antitrustovskim zakonima, odnosno posluje li na štetu konkurencije na legalan način.

EK je u stvari pokrenula dvije zasebne istrage, jednu koja će istražiti je li tvrtka ponudila "financijske poticaje" za narudžbe svojih bežičnih čipseta, te drugu koja će se fokusirati na to je li Qualcomm prodavao svoje 3G čipove znatno ispod cijene, čime je onemogućio druge tvrtke da mu se približe po konkurentnosti.

Qualcomm je u vezi ovoga izdao priopćenje u kojem kaže kako žali što je do toga došlo, no kaže da će surađivati s Komisijom, te vjeruje da će istrage pokazati da su sve optužbe neosnovane.

Sudeći prema dosadašnjoj praksi, konačni rezultat istrage s eventualnom pravomoćnom presudom mogao bi se čekati i do 3 godine, a ako se pokaže da je Qualcomm kriv, mogao bi se suočiti s kaznom u visini 10 posto godišnjih prihoda, te biti prisiljen na drugi način poslovanja u Europi. 

Izvore: EKVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->