Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.07.2015. 12:55

Japan 

Mutanti iz Nasushiobare isti kao iz Fukushime

Za sada nije poznato imaju li deformirane tratinčice iz Nasushiobare veze s katastrofom u Fukushimi.

Mutanti iz Nasushiobare isti kao iz Fukushime

Vjerojatno je svatko pogledao barem jedan SF film u kojem se čovječanstvo nakon globalne nuklearne katastrofe suočava s genetski mutiranim deformiranim čudovištima. Nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi prije četiri godine, izazvane potresom i tsunamijem, kada je došlo do proboja radioaktivne vode u okoliš, pojavile su se snimke "mutiranih" tratinčica koje rastu u blizini postradalih pogona.

Mada se u nekim medijima odmah počelo govoriti da je to potvrda početka doba mutanata, znanost je ovu pojavu doživjela vrlo oprezno, budući da se može naći i u "zdravoj" prirodi. Točnije rečeno, fascijacija ili pojava razvoja biljne stabljike u spljoštenom obliku, razrastanje u više stabljika, odnosno deformacije kakve možete vidjeti na slikama, mogu nastati iz više razloga, najčešće uslijed hormonalne nebalansiranosti u biljci, no također i uslijed genetske mutacije, kao i zbog bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija.

mutanti

Ovih dana korisnik Twittera iz japanskog grada Nasushiobara iz Kento regije koja graniči s prefekturom Fukushima, objavio je slike koje su vrlo slične onima iz Fukushime, na kojima se nalaze deformirane tratinčice, a na tom području je izmjerio dozu ionizirajućeg zračenja od 0,5 μSv na visini od 1 metra iznad tla.

Dakako, mnogi mediji su odmah zaključili da je Fukushima zračenjem zagadila puno veće područje Japana nego što se službeno komunicira, no znanost to za sada još ne može potvrditi. Znanstvenici će stoga provesti detaljno testiranje uzoraka s navedenih lokacija, kako bi se otkrilo jesi li tratinčice mutanti iz Nasushiobare posljedica zračenja iz Fukushime. 

Izvor: @ San_kaido [Twitter]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->