Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.08.2015. 11:12

FAA 

Piloti aviona sve više prijavljuju droneove

U SAD-u su se utrostručile prijave pilota koji su detektirali bespilotne letjelice na svojim rutama.

Piloti aviona sve više prijavljuju droneove

Američka savezna uprava za civilno letenje FAA, dosta je olabavila propise koji se koriste za reguliranje korištenja malih privatnih drone letjelica, no sada se brine zbog toga kakve bi posljedice mogle izazvati u zračnom prometu.

Naime, prema njihovim statističkim podacima, u SAD-u se ove godine u odnosu na 2014., utrostručio broj prijava pilota komercijalnih i privatnih zrakoplova, koji su primijetili droneove u svojoj blizini tijekom leta. U izvještaju se navodi da je samo tijekom razdoblja od lipnja do srpnja ove godine zabilježeno 275 takvih incidenata.

Najgori takvi slučajevi su zabilježeni tijekom šumskih požara, kada su droneovi nadlijetali mjesto požarišta i prisilili pilote "vodenih bombardera" na prizemljenje bez izvršavanja zadaće, što je rezultiralo širenjem vatre na cestu i zapaljenjem više automobila, a kalifornijska vatrogasna služba je raspisala nagradu od 75.000 dolara za "glave" pilota dreneova koji su spriječili vatrogasne operacije. Sumnja za sada pada na paparazze, koji sve češće koriste bespilotne letjelice u lovu na medijske senzacije.

Mada FAA propisuje da svaki pilot bespilotne letjelice mora imati položen ispit za rukovanje droneom u zračnom prostoru, većina ih ne želi proći "školicu" u kojoj se uči o propisima o zračnom prometu. Istovremeno, na tržištu se nalazi sve više droneova koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a svojim performansama uvelike nadmašuju status igračke.

Stoga FAA surađuje s policijom i potiče građane da prijavljuju "neautorizirane drone operacije", a za očekivati je da će se postrožiti i kazne za neoprezne operatere droneova.

Izvor: FAA

Vezani sadržaji
Ključne riječi FAA droneovi piloti prijave
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->