Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.09.2020. 11:17

Akvizicija 

Nvidia kupuje Arm za 40 milijardi dolara

Nakon brojnih glasina Nvidia je odlučila službeno potvrditi kupnju Arma od Softbanka.

Nvidia kupuje Arm za 40 milijardi dolara

Nvidijin osnivač i CEO Jensen Huang, svim zaposlenicima tvrtke poslao je mail u kojem ih obavještava da je potpisan konačni ugovor o kupnji britanske tvrtke za proizvodnju procesorskih arhitektura Arm koju su prije 30 godina osnovali znanstvenici s Cambridgea.

Armovi procesori se danas nalaze u brojnim uređajima, od pametnih telefona, PC-a, do  podatkovnih centara i superračunala, a Huang kaže da je 22 milijarde računala temeljenih na armu proizvedeno samo tijekom prošle godine, pa se radi u najpopularnijim CPU-ima na svijetu.

Nvidia kaže da će joj ova akvizicija omogućiti spajanje njezine ekspertize u umjetnoj inteligenciji s Armovim računalnim ekosustavom i povećati nazočnost na tržištu Velike Britanije, što će uključiti gradnju moćnog superračunala temeljenog na Arm arhitekturi i Nvidijinom AI-u.

Nvidia će nastaviti politiku otvorenog licenciranja Arma svojim klijentima koji su isporučili više od 22 milijarde čipova prošle godine u uređajima poput pametnih telefona, tableta i IoT senzora. 

Huang također kaže da će ovime Nvidija povećati svoj doseg prema programerima s postojećih 2 milijuna na 15 milijuna.

Obzirom da Arm ne proizvodi procesore već samo licencira tehnologiju, čini se da si je Nvidia ovime željela osigurati da licence novih inovacija dođu prvo njoj, a ne da padnu u "protivničke" ruke konkurenata poput Intela, AMD-a i Qualcomma.

Nvidia će za preuzimanje Arma dati 40 milijardi dolara Softbanku, koji ga je 2016. kupio za 32 milijarde dolara.

Za sada još nije poznato kada će Nvidia izgraditi novo superračunalo koje će raditi na pogon Arma.Vezani sadržaji
Ključne riječi akvizicija Nvidia ARM
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->