Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.01.2016. 11:49

Nuklearna opasnost 

Nuklearke širom svijeta podložne cyber napadima

Ovih dana su objavljene dvije studije koje ukazuju na računalnu ranjivost sustava nuklearnih elektrana čitavog svijeta.

Nuklearke širom svijeta podložne cyber napadima

Dvije međusobno nezavisne studije organizacija Security Operations Center (SOC) koja radi za američku regulatornu komisiju za nuklearnu energiju (NRC), i organizacije Nuclear Threat Initiative (NTI), gotovo paralelno su objavljene ovih dana, a obje ukazuju na  opasnosti u vezi mogućnosti izvođenja cyber napada na nuklearne elektrane širom svijeta.

SOC-ova studija je ukazala da je između 2013. i 2014. godine broj cyber napada na američke nuklearke porastao za 18%, što je prilično više u odnosu na studije drugih vladinih organizacija koje su ukazivale na rast od 9,7%.

Studija koju je objavio NTI, ukazuje da je računalna sigurnost u nuklearkama jako zabrinjavajuća, pa su nuklearna postrojenja 20 zemalja širom svijeta jako ranjiva, odnosno podložna izvođenju opasnih napada.

Među 47 zemalja iz NTI-eve studije koje koriste nuklearnu energiju, 24 posjeduju materijale pogodne za izradu nuklearnog oružja, a 23 posjeduju nuklearna postrojenja, no ne proizvode materijale za izradu atomskih bombi. Od svih njih, samo 13 država ostvaruje dobar rezultat u pogledu cyber sigurnosti, a to su Australija, Bjelorusija, Bugarska, Kanada, Finska, Francuska, Madžarska, Nizozemska, Rusija, Švicarska, Tajvan, Velika Britanija i SAD. 

Što se tiče onih najugroženijih 20, koje su postigle rezultat nula po pitanjima cyber-krađe i cyber-sabotaže, to su Alžir, Argentina, Armenija, Bangladeš, Belgija, Brazil, Čile, Egipat, Indonezija, Iran, Italija, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Sjeverna Koreja, Peru, Slovačka, Španjolska i Uzbekistan.

Kao što možete vidjeti, veseli nas što se na popisu najugroženijih ne nalaze Slovenija i Hrvatska, no zanimljivo je da se u studiji NTI-a rezultati obje zemlje međusobno razlikuju, mada dijelimo istu nuklearku (Krško), pa čak ispada da je Slovenija nešto sigurnija od Hrvatske.   Vezani sadržaji
Ključne riječi nuklearke SoC cyber sigurnost NTI
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->