Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Vodeni roboti za spašavanje izbjeglica u Grčkoj
Članak
Objavljeno: 13.01.2016. 16:28

EMILY  

VIDEO: Vodeni roboti za spašavanje izbjeglica u Grčkoj

Grčka Obalna straža testira robota čija uloga je spašavanje unesrećenih izbjeglica iz mora.

VIDEO: Vodeni roboti za spašavanje izbjeglica u Grčkoj

Kako stvari stoje, u borbu za spas nesretnih izbjeglica koje se zateknu u vodi nakon što im se potope pretrpani čamci u sredozemnim vodama, uključit će se i roboti pod nazivom EMILY, koje je proizvela tvrtka Hydronalix, dok ih je grčkoj Obalnoj straži na testiranje omogućio odjel centra CRASAR sa Sveučilišta Texas A&M.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, radi se o malim čamcima na daljinsko upravljanje opremljenim kamerama, koji stradalnicima dostavljaju spasilački pojas i konop privezan za kopno ili brod spasilačke službe. Kada se unesrećena osoba priveže na konop, EMILY ga može otpustiti i krenuti ka drugoj žrtvi. Pored toga, EMILY može i sama odvući do 5 stradalnika odjednom na sigurno, a robotom se upravlja daljinski putem pametnog telefona ili tableta.

 

Obzirom da sustav posjeduje dvosmjerni audio, spasioci mogu davati upute unesrećenima i saznati od njih u kakvom su stanju, a EMILY se može koristiti i za izviđanje situacije, kako bi se utvrdili prioriteti za spašavanje (djeca, starci...), te ustanovilo koliko se unesrećenih osoba nalazi u vodi i u kakvom su stanju. Osim obične kamere EMILY posjeduje i infracrvenu, što olakšava potragu tijekom noći i loših vremenskih uvjeta.

Robot ima pogon nalik na jet-ski, te je u stanju voziti brzinom od 35 km/h, a baterija mu može izdržati do 20 minuta vožnje, nakon čega se može zamijeniti vrlo jednostavno i brzo. 

Valja naglasiti da je EMILY do sada već spašavala živote, no radilo se o pojedinačnim slučajevima stradalnika, pa tek treba vidjeti koliko će doista moći pomoći u izbjegličkoj krizi, odnosno u situacijama kada se na stotine stradalnika iz pretrpanih čamaca odjednom nađe u vodi.

Hoće li EMILY postati dio standardne službe grčke Obalne straže koja se bavi spašavanjem izbjeglica ustanovit će se tijekom idućih 10 dana na otoku Lesvos, gdje se provode testiranja. 

Izvor: CRASARVezani sadržaji
Ključne riječi Robot Grčka izbjeglice EMILY CRASAR
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->