Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2021. 14:57

Samo električni 

New York će zabraniti prodaju benzinaca

Kroz najkasnije 14 godina u saveznoj američkoj državi New York više nećete moći vidjeti automobile na fosilna goriva.

New York će zabraniti prodaju benzinaca

Vjerojatno nikoga previše ne iznenađuju vijesti da u skandinavskim zemljama, a potom i u čitavoj Europskoj Uniji u idućem desetljeću dolazi potpuna tranzicija na električne automobile, jer se benzinci više neće smjeti proizvoditi.

No za SAD, zemlju koja je sinonim za autoindustriju i jedno od glavnih uporišta naftne industrije u svijetu, djeluje pomalo nestvarno da također ima slične planove.

Prošli tjedan guvernerka New Yorka Kathy Hochul, potpisala je zakon kojim se zabranjuje prodaja automobila na fosilna goriva počevši od 2035. godine. Tim potezom guvernerka i Senat države New York žele smanjiti emisije stakleničkih plinova za 35 posto i pomoći u borbi protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

U ovom trenutku tek jedan posto svih vozila u državi čine električni automobili, što znači da je pred New Yorkom veliki posao da se ovi planovi realiziraju.

Iz tog razloga nekoliko državnih agencija se udružilo na zajedničkom projektu koji će biti predstavljen do kraja iduće godine, a trebao bi nizom propisa i uredbi osigurati izvedivi način za provedbu ambicioznog plana o "banu" benzinaca.

Osim što će provoditi snažnu kampanju za promociju električnih vozila među građanima, New York ujedno planira znatno proširiti mrežu postaja za punjenje vozila, što uključuje instalaciju punionica u stambenim zgradama, trgovinama, trgovačkim centrima i parkiralištima.

Prije New Yorka, Kalifornija i Massachusetts su također donijeli slične zakone prošle i ove godine, a Washington je pokušao donijeti zakon za zabranu prodaje benzinaca do 2030. godine, no guverner Jay Inslee je na njega odmah stavio veto.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->