Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Autonomni roboti patroliraju javnim površinama
Članak
Objavljeno: 07.09.2021. 12:15

Singapur 

VIDEO: Autonomni roboti patroliraju javnim površinama

Roboti u Singapuru paze na kršenje propisa i mjera vezanih uz COVID-19 te obavještavaju policiju u slučaju neposluha.

VIDEO: Autonomni roboti patroliraju javnim površinama

Singapur je grad-država poznata po strogim zakonima i nadzornim kamerama koje se nalaze doslovce posvuda. Kako se čini, uskoro će mjere nadzora stanovništva biti još strože, zahvaljujući patrolnom robotu Xavieru, koji se upravo počeo testirati na javnim površinama.

Uloga robota je uočavati nedopuštena ponašanja poput parkiranja na zabranjenim područjima, vožnje bicikla van biciklističkih staža, pušenja na područjima gdje to nije dozvoljeno te nepridržavanja mjera propisanih u vezi COVID-19 pandemije poput nenošenja maski ili nedržanja razmaka.

Tijekom tri tjedna testiranja, Xavier će sa svojim 360 kamerama promatrati stanovništvo na području četvrti Toa Payoh Central kako bi uočavao ono što vlasti nazivaju "neželjenim društvenim ponašanjem" koje između ostaloga uključuje skupine veće od 5 osoba, što se protivi mjerama protiv pandemije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Robot je potpuno autonoman, no može samo izdavati upozorenja, te u slučaju da ga ljudi ne poslušaju, obavijestiti policiju koja na njegov zahtjev šalje patrolu na mjesto incidenta.

Robot je opremljen senzorskim sustavom za izbjegavanje prepreka koji mu omogućuje da zaobilazi stacionarne i pokretne prepreke, uključujući pješake i vozila.

Singapur je već objavio da će povećati broj nadzornih kamera u gradu za 200.000 komada, a dužnosnici vjeruju da će roboti dodatno pomoći u poštivanju zakona i ne brinu se previše oko zadiranja u privatnost i kršenja građanskih prava.    

Sva sreća da su roboti nenaoružani.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot nadzor Singapur Xavier
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->