Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.09.2021. 16:50

White Arkitekter 

Najveća drvena zgrada na svijetu

Sara Cultural Centre uključuje hotel, restoran, spa, umjetničku galeriju, muzej, kazalište i knjižnicu.

Najveća drvena zgrada na svijetu

Toranj visine od 75 metara nije nešto impresivno jer u svijetu postoje mnoge puno veće zgrade. Primjerice, nekadašnja najviša zgrada na svijetu Empire State Building viša je 5 puta, no ne može se nazvati održivom kao Sara Cultural Centre u Švedskoj, koja je većim dijelom izrađena od drva.

Drugim riječima, zgrada koju je projektirao arhitektonski ured White Arkitekter od 20 katova, ponajveće je drveno zdanje na svijetu, a nalazi se u gradu Skellefteå u sjevernoj Švedskoj u županiji Västerbotten, koja se nalazi malo ispod Arktičkog kruga.

Sara-Kulturhus-White-Arkitekter-02-3.4

Zgrada sadrži umjetničku galeriju, muzej, kazalište, knjižnicu, hotel s restoranom, spa i konferencijski centar, a izgrađena je od montažnih 3D-modula križno laminiranog drveta (CLT).

"Niski kulturni centar izgrađen je od stupova i greda od lijepljenog lameliranog drveta (GLT) te jezgri i posmičnih zidova u CLT-u. Integrirani konstrukcijski dizajn eliminirao je potrebu za betonom u potpunosti iz nosive konstrukcije, ubrzavajući izgradnju i drastično smanjujući ugljični otisak zgrade.

Sara-Kulturhus-White-Arkitekter-07-16.9-1680x945

Drvo koje se koristilo u izgradnji dolazi iz lokalnih izvora, odnosno šuma kojima se održivo gospodari i obrađeno u obližnjoj pilani. Vanjski dio zgrade tretiran je specijalnim premazima poput „krema za sunčanje“ koje štite unutrašnjost od 24-satnog ljetnog Sunca, a sustav temeljen na dizalici topline osigurava energetski učinkovito grijanje i hlađenje. Ukupno 1.200 četvornih metara solarnih panela smanjuje potrošnju električne energije koja se koristi iz mreže, a integrirani sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji prilagođava potrošnju energije ovisno o potrebama.

Sara-Kulturhus-White-Arkitekter-06-3.4

Iako sve ovo djeluje fantastično, White Arkitekter predviđa da će projekt postati ugljično negativan tek nakon 50 godina rada, a očekuje se da će zgrada trajati više od 100 godina.

Arhitekti kažu da se tih 50 godina koliko će trebati da zgrada ima negativni ugljični otisak, odnosi na 50 godina rasta mladog drveća koje će zamijeniti ono posječeno za potrebe gradnje. "Nakon 50 godina novo drveće će apsorbirati dvostruko više CO2 nego što je emitirano za potrebe gradnje i montaže zgrade", navode arhitekti. 

Sara-Kulturhus-White-Arkitekter-08-3.4-840x1120

Inače, malo smo proguglali "najveće drvene zgrade svijeta" i pronašli da je najviša zgrada 18-etažna Mjøstårnet u Norveškoj, što znači da je Sara Cultural Centre druga najviša na svijetu, no nije nam poznato koja ima više kvadrata ukupnog prostora, pa Šveđani možda ipak drže rekord.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->