Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.06.2020. 18:28

Prepoznavanje lica 

Microsoft ne prodaje prepoznavanje lica policiji

Redmond se pridružuje drugim tehnološkim tvrtkama koje ne žele svoju tehnologiju prepoznavanja lica ustupati policiji dok se ne donesu strogi propisi.

Microsoft ne prodaje prepoznavanje lica policiji

Nakon Amazona i IBM-a, Microsoft je još jedna velika tehnološka tvrtka koja ograničava korištenje svoje tehnologije prepoznavanja lica policiji i drugim agencijama koje bi je mogle koristiti na demonstracijama građana protiv diskriminacije i policijskog nasilja.

Microsoft ne kaže decidirano da policiji nikada neće prodavati svoje sustave prepoznavanja lice, no ističe da za to prvo mora postojati federalna regulativa koja će štititi ljudska prava.

To je u intevjuu za Washington Post potvrdio Microsoftov predsjednik Brad Smith, koji je ujedno rekao da će tvrtka poduzeti i "faktore istraživanja" kako bi otkrivala zadire li prepoznavanje lica i za neke druge potrebe u ljudska prava.

Microsoft je još 2018. godine tražio od američkog Kongresa reguliranje propisa o prepoznavanju lica i raskinuo je najmanje jedan ugovor s američkim agencijama kod kojih je uočio prijetnju kršenja ljudskih prava, a ujedno je znatno smanjio investiranje na polju tehnologije prepoznavanja lica.

Demokrati u Kongresu već su predložili zakon koji onemogućuje policiji i agencijama prepoznavanje lica bez sudskog naloga, kao ni korištenje sustava za potrebe izoliranja osoba po rasnoj i rodnoj pripadnosti. Ukoliko zakon bude izglasan, on bi mogao smanjiti potencijalno korištenje za potrebe rasnog profiliranja, zastrašivanja, upada u privatnost i drugih oblika kršenja ljudskih prava.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->