Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2020. 10:34

Harvard Medical School 

Harvard: Početak epidemije je bio u kolovozu 2019

Proučavanje satelitskih snimki prometa oko bolnica u Wuhanu ukazalo je znanstvenicima da je virus krenuo puno ranije nego što je službeno objavljeno.

Harvard: Početak epidemije je bio u kolovozu 2019

U svijetu se već dulje vrijeme raspravlja o tome je li Kina nekoliko mjeseci skrivala širenje epidemije Covid-19, ili je doista otkrivena u studenom prošle godine kako je službeno priopćeno iz Pekinga.

Ono što nisu uspjele doznati obavještajne agencije sada žele raskrinkati znanstvenici Medicinske škole na Sveučilištu Harvard, koji su proučavali satelitske snimke prometa Wuhana, posebice područja u blizini bolnica, nastale tijekom 2018. i 2019. godine. Prema rezultatima njihovog istraživanja postoji izrazit i dramatični "izboj" aktivnosti u blizini bolnica koji je započeo u kolovozu prošle godine, četiri mjeseca prije nego što je kineska vlada obavijestila svijet o pandemiji koronavirusa.

Konkretno, satelitske snimke prikazuju veliko povećanje prometa oko 5 bolnica u Wuhanu od kolovoza do prosinca 2019., a to se poklapa s izrazitim povećanjem online pretraga kineskih građana unošenjem pojmova "kašalj" i "proljev".

Kao jedan od primjera se navodi da je na parkingu jedne od najvećih bolnica u Wuhanu u studenom 2019. bilo 171 vozilo, dok se u istom razdoblju 2019. može vidjeti 285 automobila, što je povećanje od 67%, a to se poklapa se povećanjem pretraga navedenih ključnih pojmova na kineskoj tražilici Baidu.

Peking odbacuje ovu istragu kao smiješnu i kaže da se temelji na površnim informacijama.   

"Mislim da je smiješno, nevjerojatno smiješno, donositi ovakav zaključak temeljen na površnim opažanjima kao što je količina prometa", izjavila je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Moramo priznati da ni nama ovo ne djeluje pretjerano uvjerljivo bez obzira što se radi o istraživanju jednog od najuglednijih svjetskih sveučilišta. S druge strane, vjerujemo da nikoga ne bi začudilo kada bi Kina i priznala da je neko vrijeme tajila epidemiju od svijeta. Nitko tu ionako više ne može ništa učiniti, osim se posvađati s Kinezima kao što to radi Trumpova ekipa.

Čitavu studiju Harvarda možete preuzeti na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->