Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.06.2020. 14:21

Robotsko novinarstvo 

Microsoft zamjenjuje novinare robotima

50 zaposlenika koji su pisali vijesti za Microsoftov MSN portal dobilo je otkaz.

Microsoft zamjenjuje novinare robotima

Prema pisanju američkih i australskih medija, Microsoft je odlučio otpustiti 50 ugovornih zaposlenika koji su objavljivali članke na MSN portalu i zamijeniti ih automatiziranim sustavima za selektiranje novinarskih priča. 

Drugim riječima, ne radi se o tome da roboti samostalno pišu vijesti, već o prenošenju priča iz novinskih agencija kopiranjem teksta i slika, što su do sada radili ljudi.

Microsoft poput drugih tehnoloških kompanija plaća novinskim organizacijama korištenje njihovih sadržaja na svojoj stranici, a selekciju priča i njihovo pozicioniranje na stranici do sada su obavljali ugovorni zaposlenici čiji posao će sada obavljati umjetna inteligencija bez ikakve naknade.

Microsoft naglašava da njegovim "pravim" novinarima posao nije nimalo ugrožen, već se samo radi o automatizaciji  procesa prenošenja tuđih vijesti. Zapravo jedini izazov AI-u kod toga je kako odabrati one vijesti koje će biti zanimljive, no Microsoft je algoritam strojnog učenja očito dobro istrenirao da poštuje uređivačku politiku.   

Vjerujte nam na riječ, ovaj članak je napisao čovjek.Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft MSN AI novinari
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->