Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.10.2015. 15:32

Krađa podataka 

Koliko novca vrijede vaši osobni podaci

Svi vaši passwordi za društvene mreže, zaporke za bankovne račune i keyevi za igre imaju svoju cijenu na crnom tržištu.

Koliko novca vrijede vaši osobni podaci

Ako mislite da je hakerima glavna stvar u životu pokupiti vaše passworde iz čiste pakosti, kako bi vam uništili profil na Facebooku ili srušili web stranice iz vica, prevarili ste se, jer tamna strana interneta, ima razrađen sustav naplate s kompletnim cjenicima za svaku vrstu privatnog podatka koji vam maznu.

Prema izvještaju pod nazivom The Hidden Data Economy koji je objavio McAfee (Intel Security), može se vidjeti da trgovina ukradenim podacima cvjeta, a na brojim crnim portalima se održavaju aukcije na kojima se svatko može nadmetati za vaš Facebook password, key za World of Warcraft, bankovni račun, podatke s kreditnih kartica, e-mail adresu, broj telefona i druge privatne podatke koje netko može koristiti za razne namjene, od spama do krađe novca.  

Prema cjenicima "dark weba", pasword za Netflix servis vrijedi oko 1 dolar, dok su kriminalci za vaš password bankovnog računa spremni platiti i do 1.200 dolara.

Pored toga, zanimljivo je da se cijene razlikuju između SAD-a i država Europske zajednice, pa će hakeri za osnovne podatke s kreditnih kartica američkih građana tražiti 5 dolara, dok će one iz EU prodavati za 45 dolara.

Također valja naglasiti da podaci za logiranje na stranice banaka variraju cijenom i po tome koliko se novca nalazi na kompromitiranim računima, pa hakeri traže oko 190 dolara za račune na kojima ima najmanje 2.200 dolara, te 200 do 300 za one s iznosima između 5 i 8 tisuća dolara, dok će kartični podaci za račune na kojima se nalazi 20.000 dolara, na crnom tržištu vrijediti oko 1.200 dolara. 

Također je zanimljivo da hakeri nude i svojevrsne "trial" inačice svojih podatkovnih paketa, pa osnovne ukradene podatke koji se ne mogu koristiti za krađu novca nude besplatno za preuzimanje, dok će broj vašeg bankovnog računa, datum rođenja, adresu stanovanja i PIN naplaćivati prema važećim standardiziranim cjenicima.

Raj Samani, šef tehnologije u Intel Securityu za EMEA regiju, kaže da se ekosustav cyber kriminala ponaša poput neke neregulirane učinkovite ekonomije, te crnom tržištu nudi brojne alate i usluge, kako bi poslovanje bilo efikasnije. Također navodi da se internetom sve više šire "tržnice" na kojima se prodaje takva roba, a one bilježe veliki rast, kako po učestalosti i veličini, tako i po ozbiljnosti, čak i u pogledu sigurnosne zaštite transkacija.   

Izvor: McAfee

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam