Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • EU istražuje Apple i Google zbog neusklađenosti s DMA
Članak
Objavljeno: 25.03.2024. 16:13

Europska komisija 

EU istražuje Apple i Google zbog neusklađenosti s DMA

Meta, Alphabet, Apple i Amazon nalaze se pod istragom Europske komisije zbog neusklađenosti prema Zakonu o digitalnim tržištima.  

EU istražuje Apple i Google zbog neusklađenosti s DMA

Europska Komisija je danas pokrenula istrage zbog moguće neusklađenosti prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) u Alphabetovim pravilima o upravljanju u Google Playu i samopreferenciji na Google pretraživanju, Appleovim pravilima o upravljanju u App Storeu i zaslonu izbora za Safari, te modelima plaćanja i pristanka kod Mete.

Komisija sumnja da mjere koje su uvele te tvrtke ne ispunjavaju učinkovite obveze prema Zakonu o digitalnim tržištima.

Osim toga, Komisija je pokrenula istražne korake koji se odnose na Appleovu novu strukturu naknada za alternativne trgovine aplikacija i Amazonovu praksu rangiranja na njegovom tržištu.

Alphabetova i Appleova pravila upravljanja

Komisija je otvorila postupak kako bi procijenila krše li mjere koje provode Alphabet i Apple u vezi s njihovim obvezama koje se odnose na trgovine aplikacijama DMA. Članak 5 DMA zahtijeva da programerima aplikacija omoguće besplatno "usmjeravanje" potrošača na ponude izvan trgovina aplikacija tvrtki.

Komisija je zabrinuta da mjere Alphabeta i Applea možda nisu u potpunosti usklađene jer nameću različita ograničenja. Oni, između ostalog, ograničavaju sposobnost developera da slobodno komuniciraju i promiču ponude te izravno sklapaju ugovore, uključujući nametanje raznih naknada.

Alphabetove mjere za sprječavanje samopreferiranja

Komisija je pokrenula postupak protiv Alphabeta kako bi utvrdila može li Alphabetov prikaz rezultata Google pretraživanja dovesti do samopreferencije Googleove usluge pretraživanja (npr. Google Shopping; Google Flights; Google Hotels) u odnosu na slične konkurentske usluge.

Komisija je zabrinuta da Alphabetove mjere koje se provode radi usklađivanja s DMA možda neće osigurati da se usluge trećih strana koje se nalaze na Googleovoj stranici s rezultatima pretraživanja tretiraju na pravedan i nediskriminirajući način u usporedbi s Alphabetovim vlastitim uslugama, kako zahtijeva članak 6 DMA.

Appleova usklađenost s obvezama izbora korisnika

Komisija je otvorila postupak protiv Applea u vezi s njihovim mjerama za pridržavanje obveza da (i) krajnjim korisnicima omogući jednostavno deinstaliranje bilo koje softverske aplikacije na iOS-u, jednostavnu promjenu zadanih postavki na iOS-u i mora im učinkovito i jednostavno omogućiti odabir alternativne zadane usluge, kao što su preglednik ili tražilica na njihovim iPhone uređajima.

Komisija je zabrinuta da bi Appleove mjere, uključujući dizajn zaslona za odabir web-preglednika, mogle spriječiti korisnike da istinski koriste svoj izbor usluga unutar Appleovog ekosustava, što je u suprotnosti s člankom 6 DMA.

Metin model “plati ili pristani”

Konačno, Komisija je otvorila postupak protiv Mete kako bi istražila je li nedavno uvedeni model "plati ili pristani" za korisnike u EU-u u skladu s člankom 5. stavkom 2. DMA koji zahtijeva da platforme dobiju pristanak od korisnika kada namjeravaju kombinirati ili unakrsno koristiti svoje osobne podatke na različitim uslugama temeljne platforme.

Komisija je zabrinuta da izbor nametnut Metinim modelom "plati ili pristanka" možda neće pružiti pravu alternativu u slučaju da korisnici ne pristanu, čime se ne postiže cilj sprječavanja gomilanja osobnih podataka. 

Ukoliko Komisija utvrdi da je prekršen zakon DMA, Meta, Alphabet i Apple bi mogli biti masno kažnjeni.

Čitavo priopćenje Europske komisije možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Europska komisija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->