Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Izglasali zakon koji bi mogao zabraniti TikTok u SAD-u
Članak
Objavljeno: 14.03.2024. 10:44

Zastupnički dom

Izglasali zakon koji bi mogao zabraniti TikTok u SAD-u

Rijetkim primjerom dvostranačkog slaganja u američkom Zastupničkom domu, izglasan je zakon koji bi mogao zabraniti TikTok u SAD-u, a sad slijedi glasanje Senata

Izglasali zakon koji bi mogao zabraniti TikTok u SAD-u

Zakon koji bi mogao prisiliti prodaju ili potpunu zabranu TikToka odobren je u američkom Zastupničkom domu samo nekoliko dana nakon što je prvi put predstavljen. Zastupnički dom je odobrio mjeru u srijedu glasovima 352 - 65, što je rijedak primjer podrške obiju stranaka. Sada ide u Senat.

Ako bude usvojen kao zakon, zakonodavstvo bi dalo rok od šest mjeseci matičnoj tvrtki ByteDance za prodaju TikToka ili bi se suočila sa zabranom u američkim trgovinama aplikacijama i uslugama web hostinga. Iako "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija kontroliranih od strane stranih protivnika" definitivno nije prvi pokušaj za prisilnu zabranu ili prodaju TikToka, uspio je privući puno veću podršku znatno brže nego prethodni prijedlozi.

Mjera je prošla prvo proceduralno glasanje u Zastupničkom domu prošlog tjedna, samo dva dana nakon što je predstavljena. Sada će se prijedlog premjestiti u Senat, gdje je njegova budućnost manje sigurna. Senator Rand Paulrekao je da će blokirati prijedlog, dok su se i drugi zakonodavci kolebali podržati prijedlog javno.

TikTok je nazvao prijedlog neustavnim i rekao da će naštetiti kreatorima i tvrtkama koje se oslanjaju na tu uslugu. "Ovaj proces je bio tajan i prijedlog je kroz njega gurnut iz jednog razloga: to je zabrana", rekao je glasnogovornik TikToka u izjavi nakon glasanja u Zastupničkom domu. "Nadamo se da će Senat uzeti u obzir činjenice, poslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na gospodarstvo, sedam milijuna malih poduzeća i 170 milijuna Amerikanaca koji koriste našu uslugu".

Prošlog tjedna, tvrtka je poslala val obavijesti korisnicima, potičući ih da zamole svoje predstavnike da se usprotive prijedlogu zakona. Službenici u Kongresu izvijestili su da su uredi bili preplavljeni pozivima, od kojih su mnogi došli od zbunjenih tinejdžera. Zakonodavci su kasnije optužili tvrtku da se pokušava "miješati" u zakonodavni proces.

Grupacije za slobodu govora i digitalna prava također se protive prijedlogu zakona, pri čemu mnogi ističu da bi sveobuhvatni zakoni o privatnosti bili učinkovitiji u zaštiti korisničkih podataka Amerikanaca nego mjera koja se uglavnom usmjerava na jednu aplikaciju. Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je također nekada pokušao prisiliti ByteDance da proda TikTok, također je rekao da je protiv prijedloga zakona, tvrdeći da bi ojačao tvrtku Meta.

U pismu zakonodavcima, Elektronička fondacija za slobodu (EFF), Američki savez građanskih sloboda (ACLU), Borba za budućnost i Centar za demokraciju i tehnologiju tvrdili su da bi prijedlog zakona "postavio uznemirujući globalni presedan za prekomjernu kontrolu vlade nad platformama društvenih medija" i vjerojatno bi "potaknuo mjere po uzoru na druge zemlje... sa značajnim posljedicama za slobodno izražavanje globalno".

Ako bi prijedlog zakona skupio dovoljno glasova za prolazak Senata, američki predsjednik Joe Bidenkaže da bi potpisao zakon. Njegova administracija prethodno je vršila pritisak na ByteDance da proda TikTok. Dužnosnici tvrde da aplikacija predstavlja nacionalni sigurnosni rizik zbog svojih veza s ByteDanceom, kineskom tvrtkom. TikTok je više puta opovrgnuo te tvrdnje.

Ako bi zakon bio usvojen, tvrtka bi vjerojatno pokrenula pravni postupak kao što je to učinila u saveznoj državi Montani, koja je prošle godine usvojila zabranu na razini države. Savezni sudac privremeno je blokirao zabranu u studenom prije nego što bi mogla stupiti na snagu.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->