Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Nova pravila za AI generirane materijale na YouTubeu
Članak
Objavljeno: 19.03.2024. 11:24

YouTube 

Nova pravila za AI generirane materijale na YouTubeu

Prilikom uploada videa na platformu morat ćete označiti je li neki dio materijala generiran umjetnom inteligencijom.

Nova pravila za AI generirane materijale na YouTubeu

U svijetu se vode žestoke rasprave o tome kako tretirati slike, glasove i video filmove generirane nekim od modela umjetne inteligencije. Većinom se svi (osim profesionalnih plagijatora) slažu da se u medijima i na društvenim platformama treba jasno označiti što je nastalo kao produkt ljudske kreativnosti, a što je kreirala umjetna inteligencija.

YouTube je odlučio napraviti iskorak u tom smjeru, pa će, počevši od danas, svi kreatori sadržaja prilikom uploada videa u Creator Studio morati jasno označiti ako se radi o sadržaju koji je nerealan, animiran, uključuje specijalne efekte ili koristi generativnu umjetnu inteligenciju za pomoć u produkciji.

Ukoliko se radi o takvom videu, gledatelji će ispod videa u kućici "How this content was made", vidjeti oznaku "Altered or syntetic content", ispod koje će pisati da su zvukovi ili vizuali značajno uređivani ili digitalno kreirani.

yt2

Neki primjeri sadržaja koji zahtijevaju unos nove oznake uključuju:

Korištenje lika realistične osobe: Digitalno mijenjanje sadržaja kako bi se lice jedne osobe zamijenilo licem druge osobe ili sintetsko generiranje glasa osobe za naraciju videozapisa.

Mijenjanje snimke stvarnih događaja ili mjesta: Kao što je kreiranje izgleda kao da je stvarnu zgradu zahvatio požar ili mijenjanje stvarnog gradskog pejzaža kako bi izgledao drugačije nego u stvarnosti.

Generiranje realističnih scena: Prikazivanje realističnog prikaza izmišljenih velikih događaja, poput tornada koji se kreće prema stvarnom gradu.

YouTube navodi da od kreatora neće zahtijevati da otkriju je li generativna umjetna inteligencija korištena za produktivnost, poput generiranja skripti, ideja za sadržaj ili automatskih opisa.

Također neće tražiti da otkriju kada su sintetički mediji nerealni i/ili promjene beznačajne. Ovi slučajevi uključuju minimalne intervencije poput animacije ili nekoga tko jaše jednoroga kroz fantastičan svijet, podešavanja boje ili filtera za osvjetljenje, specijalnih efekata poput zamućenja pozadine ili vintage efekata, filtera za uljepšavanje ili drugih vizualnih poboljšanja.

YouTube također navodi da nastavlja raditi na ažuriranom postupku zaštite privatnosti kako bi ljudi mogli zatražiti uklanjanje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom i drugog sintetičkog ili izmijenjenog sadržaja koji simulira osobu koju je moguće identificirati, uključujući njezino lice ili glas i kažu da će uskoro objaviti više informacija o tome.

YouTube još nije rekao kako će kažnjavati one koji "zaborave" označiti da su im materijali kreirani umjetnom inteligencijom, ali vjerujemo da biste kršenjem tog pravila mogli trajno ostati bez računa, što bi vam lako moglo uništiti ugled, ali i biznis koji temeljite na YouTube sadržajima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi YouTube
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->