Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.03.2024. 12:35

Procurjelo 

Musk gradi špijunsku satelitsku mrežu za SAD

SpaceX je dobio 1,8 milijardi američkih dolara od američke vlade za gradnju mreže špijunskih satelita u orbiti Zemlje.

Musk gradi špijunsku satelitsku mrežu za SAD

Svemir sve više postaje polje interesa za hladni rat novog doba u kojem SAD, Rusija, Kina i njihovi saveznici žele ostvariti dominaciju na raznim poljima, od špijunaže do osvajanja Mjeseca i planeta u Sunčevom sustavu.

Prema najnovijoj informaciji za koju Reuters tvrdi da dolazi iz pet provjerenih izvora, SpaceX gradi mrežu od više stotina špijunskih satelita za vladu i obavještajne agencije SAD-a.

Mrežu gradi SpaceX-ova poslovna jedinica Starshield prema ugovoru vrijednom 1,8 milijardi dolara potpisanom 2021. s Nacionalnim uredom za izviđanje (NRO), obavještajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima, rekli su izvori.

Ako bude uspješan, izvori kažu da bi program značajno unaprijedio sposobnost američke vlade i vojske da brzo uoče potencijalne mete gotovo bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Reutersovo izvješće po prvi put otkriva da se ugovor SpaceX-a odnosi na moćni novi špijunski sustav sa stotinama satelita koji donose mogućnosti snimanja Zemlje i koji mogu djelovati kao roj u niskim orbitama.

U izjavi NRO je priznao svoju misiju razvoja sofisticiranog satelitskog sustava i svoje partnerstvo s drugim vladinim agencijama, tvrtkama, istraživačkim institucijama i državama, ali je odbio komentirati Reutersova otkrića o opsegu uključenosti SpaceX-a.

Pentagon je već veliki klijent SpaceX-a, koji koristi svoje rakete Falcon 9 za lansiranje vojnog tereta u svemir. Starshieldov prvi prototip satelita, lansiran 2020. godine, bio je dio zasebnog ugovora od otprilike 200 milijuna dolara koji je pomogao pozicionirati SpaceX za kasniji projekt vrijednosti od 1,8 milijardi dolara, rekao je jedan od izvora.

Planirana mreža Starshield navodno je odvojena je od Starlinka, SpaceX-ove rastuće komercijalne širokopojasne konstelacije koja ima oko 5500 satelita u svemiru za pružanje gotovo globalnog interneta potrošačima, tvrtkama i vladinim agencijama.

Mreža također će se sastojati od velikih satelita sa sustavima za snimanje kao i većeg broja relejnih satelita koji prosljeđuju slikovne podatke i druge komunikacije preko mreže pomoću međusatelitskih lasera, rekla su dva izvora.

NRO uključuje osoblje iz američkih svemirskih snaga i CIA-e i osigurava povjerljive satelitske snimke za Pentagon i druge obavještajne agencije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->