Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.10.2015. 11:04

Regin Spyware 

NSA spywareom špijunira laptope Angele Merkel

Njemački istražitelji potvrdili da se radi o Regin spywareu koji se već dugo dovodi u vezu s uhođenjem od strane NSA.

NSA spywareom špijunira laptope Angele Merkel

Bez obzira na sve procurjele dokumente NSA koje je objavio Edward Snowden, političari širom svijeta se previše ne brinu (osim deklarativno), što NSA i druge američke agencije špijuniraju njihove građane koji nisu predmetom bilo kakvih istraga.

No iskreno nas zanima kako će reagirati njemačka vlada, obzirom da su istražitelji sada potvrdili da je spyware koji je otkriven 2014. godine na službenom laptopu Petera Altmeira, člana tima kancelarke Angele Merkel, zloglasni Regin "backdoor" spyware, koji se do sada vrlo često povezivao s aktivnostima NSA.

Prema dokumentima koje je javnosti otkrio Snowden, Regin je zapravo Qwerty plugin u NSA-ovoj WARRIORPRIDE nadzornoj mreži.

Osim Snowdenovih dokumenata, povezanost između Regina i NSA su potvrdili istražitelji koji su uočili sličnosti u kodu između izvornog koda Regina i Stuxneta, još jednog malware alata koji se povezuje s laboratorijima NSA. 

Ovo nije prvi puta da se SAD nalazi pod neslužbenom optužbom za špijuniranje njemačke kancelarke, jer je još 2013. pokrenuta istraga u vezi prisluškivanja telefona Angele Merkel. Istragu su njemački dužnosnici ubrzo zaustavili zbog "nedostatka dokaza".

Ovoga puta njemačko federalno tužilaštvo je započelo novi istražni postupak, za koji sada imaju malo čvršće uporište za koje se mogu uhvatiti.

Hoće li ovo prerasti u veliki politički skandal ili će se priča zataškati na uobičajeni način, za sada je teško predvidjeti, mada ne treba očekivati ništa senzacionalno. 

Izvor: Softpedia

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam