Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • CIA ima algoritam za predviđanje društvenih nemira
Članak
Objavljeno: 06.10.2016. 10:13

AI 

CIA ima algoritam za predviđanje društvenih nemira

Umjetna inteligencija može predvidjeti društvene nemire širom svijeta 5 dana unaprijed.

CIA ima algoritam za predviđanje društvenih nemira

Američka obavještajna agencija CIA prošle je godine pokrenula novi odjel pod nazivom Directorate of Digital Innovation, koji je trebao integrirati najnovije tehnologije u sustav za prikupljanje podataka i unaprijediti cyber-obranu SAD-a.

Na Next Tech događanju zamjenik tog odjela Andrew Hallman izjavio je da je njegov tim u međuvremenu pomogao CIA-i u "unaprjeđenju predviđanja obavještajnih podataka". Zahvaljujući AI sustavima dubokog učenja i strojnog učenja, pametni algoritmi CIA-e sada navodno mogu učinkovito predviđati društvene nemire i društvene nestabilnosti u drugim državama između tri i pet dana unaprijed.

Taj sustav koji kombinira računalne algoritme i analitiku, između ostaloga može predvidjeti kretanje nezakonite robe ili ekstremista, a duboko i strojno učenje iz naizgled različitih podataka pomaže analitičarima u uočavanju obrazaca koji predviđaju prijetnje nacionalnoj sigurnosti. 

CIA za sada iz razumljivih razloga ne navodi detalje funkcioniranja ovog sustava, a Hallman ne govori koliko je njegov odjel doista učinkovit u predviđanju nemira u "stvarnom svijetu", pa ćemo za sada ostati suzdržani u vezi donošenja zaključaka o "novoj stepenici cyber-ratovanja". Hoće li ovo spriječiti neki sukob u svijetu ili neopravdanu vojnu intervenciju tek ćemo vidjeti, no vođeni višegodišnjim iskustvom vezanim uz američke špije čisto sumnjamo u to.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->