Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.09.2016. 10:37

Sud Europske unije 

EU: Predinstaliranje Windowsa na novi PC je OK

Europski sud donio odluku da se na nova računala smiju unaprijed instalirati oprerativni sustavi.

EU: Predinstaliranje Windowsa na novi PC je OK

Sud Europske unije donio je presudu u vezi slučaja koji datira još iz 2008. kada je Francuz Vincent Deroo-Blanquart tužio Sony zbog toga što je na novom laptopu dobio predinstaliran operativni sustav Windows Vista Home Premium. Obzirom da nije želio na svojem prijenosniku imati taj OS, tražio je od Sonya da mu vrati dio novca od kupnje laptopa, odnosno odbije trošak za Windowse.

Sony to nije želio učiniti pa je Francuz odlučio tužiti tvrtku uz potraživanje 450 eura zbog predinstaliranog OS-a, te 2.500 eura za nastalu štetu temeljem kršenja pravila tržišnog natjecanja.      

Na Francuzovu žalost, Sud Europske unije je presudio u korist Sonya, s obrazloženjem da tvrtke koje nude predinstaliran softver poput operativnog sustava na uređajima, to mogu činiti, pod uvjetom da s time upoznaju svoje kupce.

Mada se slučaj nalazi i pred francuskim nacionalnim sudom, teško je vjerovati da bi presuda mogla biti drugačija od ove, jer bi to potreslo IT industriju do temelja, a za to još očito nije sazrjelo vrijeme.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam