Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Hakeri objavili podatke o dopingiranim američkim olimpijcima
Članak
Objavljeno: 14.09.2016. 13:27

WADA 

Hakeri objavili podatke o dopingiranim američkim olimpijcima

Svjetska antidopinška organizacija potvrdila krađu zdravstvenih podataka sudionika Olimpijade u Riu.

Hakeri objavili podatke o dopingiranim američkim olimpijcima

Ruska hakerska grupa Tsar Team (APT28), poznata i pod imenom Fancy Bears, upala je u podatkovnu bazu podataka ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System) Svjetske antidopinške organizacije (WADA), gdje se nalaze zdravstveni podaci svih sportaša sudionika Olimpijade u Riu. Ruski hakeri kažu da su u podatkovnoj bazi otkrili mnoge natjecatelje koji su bili pozitivni na doping testovima, te su za početak odlučili objaviti dokumente koji ukazuju na dopingirane američke sportaše među kojima su sestre Serena i Venus Williams.

Organizacija WADA je potvrdila da je došlo do hakerskog upada u njezinu bazu podataka putem kompromitiranog računa jednog člana Međunarodnog olimpijskog odbora, no nije se izjasnila oko konkretnih slučajeva (imena).

Vrlo je vjerojatno da su ruski hakeri ovu akciju poduzeli kao odgovor na veliku aferu u vezi dopinga među ruskim sportašima koji zbog toga nisu sudjelovali na Olimpijadi u Riu.

Direktor američke antidopinške agencija Travis Tygart povodom ovog slučaja je izjavio da su u svim situacijama američki sportaši poštivali međunarodna antidopinška pravila, te su svaki puta unaprijed tražili odobrenje od WADA-e za korištenje određenih medikamenata. To bi trebalo značiti da WADA nije dopustila nastupanje dopingiranim američkim sportašima kako tvrde Rusi, jer su pronađene supstance bile unutar dopuštenih pravila i granica.

Izvor: WADA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->