Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.09.2016. 13:00

Aerial Dragnet 

DARPA želi sustav nadzora svih dronova

Sustav će imati ulogu praćenja svih malih bespilotnih letjelica koje lete urbanim područjima.

DARPA želi sustav nadzora svih dronova

Male bespilotne letjelice za snimanje i zabavu danas su dostupne svima, a za očekivati je  da će uskoro naše nebo preplaviti komercijalni dronovi za dostavu robe i za druge namjene.

Američka vojna agencija DARPA smatra da propisi koji reguliraju promet dronova neće biti dovoljni da zaustave teroriste koji bi ih mogli koristiti za svoje akcije, pa razvija razne sustave za nadzor i onesposobljavanje u slučaju prijetnje.

DARPA je zaključila da je jedan od prioriteta u kontroli prometa malih bespilotnih letjelica učinkovit sustav nadzora neba, pa je pokrenula program pod nazivom Aerial Dragnet.

Ideja DARPA-e je da taj sustav bude nalik onome koji prati konvencionalni zračni promet civilnih i vojnih zrakoplova, a temeljiti će se na mreži nadzornih čvorišta koja će biti u stanju pratiti spore niskoleteće dronove bez potrebe za optičkom vidljivosti, znači na sličan način kao što funkcioniraju radarski sustavi u konvencionalnom zrakoplovstvu.

Taj bi sustav trebao najvećim dijelom pokrivati urbana područja, a sastojati će se od fiksnih baznih postaja i specijalnih nadzornih dronova.

DARPA za sada još nema gotova rješenja za implementiranje Aerial Dragneta, već kroz javni natječaj traži tvrtke i timove koji su stručnjaci za senzore, procesiranje signala i mrežnu autonomiju.

Za očekivati je da će svaki dron u SAD-u čiji let neće biti prijavljen biti skinut s neba.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARPA nadzor dronovi Aerial Dragnet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->