Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Osuđen kineski haker koji je krao američke vojne tajne
Članak
Objavljeno: 14.07.2016. 14:02

SAD 

Osuđen kineski haker koji je krao američke vojne tajne

Kineski biznismen koji je priznao krivnju za krađu vojnih tajni osuđen je u SAD-u na 46 mjeseci zatvora.

Osuđen kineski haker koji je krao američke vojne tajne

Su Bin, kineski biznismen koji je priznao suradnju s hakerima koji rade za kinesku vojsku, optužen je za krađu podataka vojnih američkih tvrtki, te je nakon uhićenja u Kanadi 2014. izručen SAD-u, gdje mu je sud sada izrekao kaznu od 46 mjeseci zatvora.

Kineska vlada je još od njegovog uhićenja uporno odbijala potvrditi svoju upletenost u hakiranje stranih tvrki i vlada, pa je ova presuda zapravo usmjerena njoj, jer predstavlja prvu dokazanu potvrdu da se bavi takvim aktivnostima.

"Su Bin je dobio kaznu za priznanje o svojoj umješanosti u hakersku zavjeru Narodne oslobodilačke vojske Kine, jer je ilegalno pristupao povjerljivim vojnim informacijama i krao ih", izjavio je pomoćnik državnog tužitelja John Carlin.

Informacije koje su Bin i kineski hakeri krali, odnosile su se uglavnom na dizajn najmodernijih vojnih zrakoplova, a njegova uloga je dodatno bila u prevođenju ukradenih tekstualnih materijala na kineski jezik.

Smatra se da je jedan od zrakoplova čije su planove Kinezi ukrali bio F-35, koji im je poslužio za razvoj vlastitih suvremenih borbenih aviona.

Izvor: US Department of Justice

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam