Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2016. 12:34

Zero Waste to Landfills 

Google želi podatkovne centre bez otpada

Šest Googleovih podatkovnih centara već uklanja 100 posto svojeg otpada iz odlagališta.

Google želi podatkovne centre bez otpada

U današnje doba mogli bismo reći da je dobar dio čitavog svijeta "pogonjen Googleom" koji upravlja svim našim pretragama, dokumentima, Gmailovima i YouTube filmovima. Kada koristimo sve te Googleove usluge i servise, gotovo nikada ne razmišljamo tome da iza njih stoje brojni podatkovni centri razmješteni na čitavom planetu. Sva ta silna serverska postrojenja troše ogromne količine energije i resursa, što znači da stvaraju i velike količine otpada.

Google je stoga pokrenuo program pod nazivom "Zero Waste to Landfills", čiji cilj je sav taj otpad iz podatkovnih centara u cijelosti ukloniti sodlagališta otpada na taj način da ga ponovno iskoristi ili reciklira kako bi poslovao na samoodrživi način.

Google tvrdi da njegovih 6 podatkovnih centara već postiže 100-postotnu stopu takvog načina zbrinjavanja otpada, dok s 86 posto otpada tretira na ekološki prihvatljiv način.

Kao primjer navode da je oko 52 posto komponenti u hardverskim nadogradnjama tijekom 2015. godine bilo reciklirano i obnovljeno

Google nije jedini veliki ICT igrač koji tvrdi da se jako brine za okoliš, pa je i Apple izjavio da svi njegovi podatkovni centari u svijetu već rade na 100-postotno čistu energiju, a taj cilj si je zadao postići i u svojim uredima širom svijeta. Kao primjer navodi da oko 95 posto njegove energije u 2015. godini dolazi iz obnovljivih izvora poput 32-megavatne sunčeve elektrane u Singapuru.

S druge strane, tehnološke gigante se i dalje često proziva da ne vode previše brige oko ekološke svijesti svojih dobavljača, pa kineske tvornice u kojima se proizvode dijelovi za iPhoneove i Android telefone i dalje zagađuju okoliš, stvaraju velike količine otpada i štete zdravlju svojih zaposlenika i lokalnog stanovništva, mada se svi kunu da vode puno računa o tome.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->