Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Apple tvrdi sudu da je nove iPhoneove nemoguće dekriptirati
Članak
Objavljeno: 22.10.2015. 13:54

Sigurnost iPhoneova 

Apple tvrdi sudu da je nove iPhoneove nemoguće dekriptirati

Apple kaže da je jedini način za dekriptiranje podataka iPhonea da znate enkripcijski ključ.

Apple tvrdi sudu da je nove iPhoneove nemoguće dekriptirati

Tijekom jednog sudskog procesa u kojem je američki sud zatražio od Applea otključavanje iPhonea jednog osumnjičenika, ekipa iz Cupertina je sucu izjavila da je nove iPhoneove nemoguće otključati, te da to nisu u stanju učiniti ni Appleovi stručnjaci.

Prema njihovoj tvrdnji, na više od 90 posto iPhoneova koji rade na iOS 8 ili novijem OS-u, osim njihovih vlasnika, nikom drugom nije moguće pristupiti enkriptiranim podacima.

Doduše, u konkretnom slučaju u kojem je Ministarstvo pravosuđa SAD-a zatražilo dekriptiranje podataka, Apple je odbio otključati telefon, mada se radilo o starijem modelu.

U međuvremenu je Appleov šef Tim Cook na WSJDLive konferenciji u Kaliforniji, izjavio da Apple ne dopušta obavještajnim agencijama da pristupe podacima pomoću "stražnjih vrata" u softveru.

"Mi mislimo da je enkripcija obavezna u današnjem svijetu. Nitko ne bi smio odlučivati o vašoj privatnosti ili sigurnosti", rekao je Cook, naglasivši da Apple u svojem softveru nema nikakvih "stražnjih vrata" pomoću kojih bi se bilo kome moglo omogućiti pristup podacima njegovih korisnika.

Vjerujemo da je ovom izjavom Tim Cook jako zainteresirao hakersku zajednicu, te nekako imamo osjećaj da bi se na nekoj od idućih DEF CON ili sličnih hakerskih konferencija mogli pojaviti stručnjaci koji će njegovu tvrdnju demantirati, mada do sada još nismo čuli da je nekome to pošlo za rukom na novim iPhoneovima. Dakako, osim uz dobrovoljno ili prisilno iznuđivanje enkripcijskog ključa od strane vlasnika uređaja dobrim starim prokušanim policijskim "god cop-bad cop" metodama.  

Izvor WSJ

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam