Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2018. 15:50

Future Tense 

Mogu li futurolozi pomoći hrvatskom biznisu

Konferencija u Zagrebu okupila je svjetski priznate futurologe i čelnike velikih hrvatskih tvrtki.

Mogu li futurolozi pomoći hrvatskom biznisu

Pod geslom kako ćemo živjeti i poslovati 2030. godine, u Zagrebu se održala Future Tense konferencija koja je na jednom mjestu okupila je predsjednike uprava hrvatskih kompanija, poduzetnike i predstavnike javne uprave koji su slušali i propitkivali predviđanja futurologa Gerda Lenharda o razvoju i utjecaju tehnologije na čovječanstvo, Arica Dromija o pametnim gradovima, Davida Bircha o budućnosti plaćanja i Morgaine Gaye o mikro i makro prehrambenim trendovima. 

Raspravu je moderirala i vodila Sabina Tandara Knezović koja je poseban naglasak stavila na pitanje etike kada je riječ o implementaciji umjetne inteligencije u poslovanju te zaštiti privatnosti i podataka korisnika u digitalnoj sferi.

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, posebno je istaknuo nagli razvoj tehnologije u telekomunikacijskom sektoru te kako će prijenos biti sve brži i da će uređaji u budućnosti postati još pametniji.

Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko Bank, podsjetio je okupljene kako se u bankarskom sektoru u budućnosti može očekivati niz promjena i da je važno te promjene pravovremeno prepoznati te da očekuju kako će biti potreban angažman stručnjaka poput futurologa koji će prepoznati trendove u bankarstvu.

Future Tense_konferencija (4)

Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2 osvrnula se na predavanje futurologa Arica Dromija i navela kako prepoznaje pozitivan trend interesa za pametnim gradovima, ali pritom je naglasila kako u tom području ima još puno prostora za razvoj. Složila se da se umjetna inteligencija (AI) sve više razvija, ali da se u procesu razvoja i implementacije umjetne inteligencije ne smije isključiti čovjeka.

Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nova TV naglasio je kako je televizijski biznis vrlo dinamičan te da će i TV program u budućnosti biti tehnološki i produkcijski bogatiji.

Tihomir Adam, direktor društva Zvijezda, izjavio je kako „roboti“ odnosno automatizacija već godinama imaju veliku ulogu u prehrambenoj industriji i u procesu proizvodnje. „Unatoč automatizaciji, velik dio poslova i dalje će biti pod kontrolom ljudi“, istaknuo je Adam te dodao kako vjeruje u potencijal futurologa koji u prehrambenoj industriji mogu usmjeriti kompanije u kreiranju i planiranju proizvoda, primjerice funkcionalne hrane.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->