Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.12.2019. 16:14

VIDI e-novation Awards 

COOL TECH IDEA za eAgrar

eAgrar je IoT sustav za praćenje mikroklimatskih stanja poljoprivrednih usjeva.

COOL TECH IDEA za eAgrar

VIDI e-novation natječaj vratio se na velika vrata. Tehološka medijska kuća VIDI u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te poznatim tehnološkim tvrtkama Rimac automobili, ByteLab i drugima nakon osmogodišnje je pauze ponovno organizirala natječaj za hi-tech inovacije. Deseteročlani žiri nakon više mjeseci i nekoliko krugova žiriranja odabrao je među 50 prijavljenih projekata najbolje.

Nisu se svi odlični projekti probili do glavnih nagrada, no onim perspektivnim rješenjima koji imaju šanse razviti se u odlične proizvode posebnu je nagradu COOL TECH IDEA dao časopis VIDI.

Nagradu za veliki potencijal dobio je i projekt eAgrar inovatora Slavena Damjanovića. eAgrar je IoT sustav za praćenje mikroklimatskih stanja poljoprivrednih usjeva. Stanje se prati pomoću IoT uređaja, nakon čega se obavlja analiza generiranih podataka. To u konačnici poljoprivrednicima omogućuje pravovremeno predviđanje pojave bolesti, pojavu mraza i potrebu za navodnjavanjem

Vidi_cool_tech_idea

Zbog klimatskih šokova usjevi postaju osjetljiviji i skloniji pojavi raznih bolesti, ali i manje otporni na promjene temperature. Poljoprivrednici koriste jako velike količine kemijskih sredstava, ali nažalost sve može biti uništeno zbog nepravovremenog tretiranja. Kada proizvođači imaju pravovremenu i preciznu informaciju direktno s njihovog polja, oni mogu pravovremeno djelovati, što im u konačnici omogućuje preciznije tretiranje, s manje pesticida i s manje vode.

eAgrar omogućuje i automatiziranu kontrolu navodnjavanja. IoT uređaji koji su razvijeni u sklopu ovog projekta generiraju podatke s polja, ti podaci se šalju na server gdje se obrađuju koristeći algoritme. U konačnici korisnici dobiju unutar web aplikacije informaciju o stanju njihovih usjeva zajedno s nekim korisnim savjetima. IoT uređaji su zapravo male meteo stanice koje su baterijski napajane do 10 godina bez punjenja, te su projektirani kao „plug and play“, što znatno olakšava korištenje i ljudima koji nemaju prethodno znanje u području tehnologija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->