Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.12.2019. 12:24

VIDI e-novation Awards 

COOL TECH IDEA za inovaciju MAKABIFUN

Jedna od ključnih karakteristika rješenja je uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru.

COOL TECH IDEA za inovaciju MAKABIFUN

VIDI e-novation natječaj vratio se na velika vrata. Tehnološka medijska kuća u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te poznatim tehnološkim tvrtkama Rimac automobili, ByteLab i drugima nakon osmogodišnje je pauze ponovno organizirala natječaj za hi-tech inovacije. Deseteročlani žiri nakon više mjeseci i nekoliko krugova žiriranja odabrao je među 50 prijavljenih projekata najbolje. Nisu svi kvalitetni projekti mogli proći kroz žestoki filter žirija. Za one projekte koji imaju zanimljive koncepte i za koje smo procijenili da bi se mogli razviti u kvalitetne inovativne projekte Časopis Vidi dodijelio je priznanje COOL TECH IDEA.

Na VIDI e-novation natječaj se prijavio startup MAKABI-AGRITECH sa svojom inovacijom MAKABIFUN, pametnom biopolimernom mikrokapsulom koja se bori s problemom prekomjerne uporabe organskih i agrokemikalija poput pesticida, insekticida i herbicida u poljoprivredi. Mikrokapsula za ishranu i zaštitu bilja s vremenskim otpuštanjem ima 3 u 1 efekt koji uključuje zaštitu, prehranu i ima komponentu vremenskog otpuštanja. Jedna od ključnih karakteristika rješenja je uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru gdje mikrokapsule ulaze u zonu korijena u obliku malih čestica i oslobađaju bioaktivne komponente kroz proces otapanja i dijalize. Razvijena tehnologija i dizajn osiguravaju ravnomjernu raspodjelu potrebnih otopljenih hranjivih tvari i aktivnih komponenti sredstava za zaštitu bilja na korijenu i isključuje potrebu za sudjelovanjem ljudi u procesu uzgoja već samo u fazi sadnje sjemena.

MAKABIFUN je nastao tehnologijom simultane inkapsulacije biološkog agensa i kemijskog reagensa te je postignut omjer koncentracije bioaktivnih komponenti.

Inovacija je u očima časopisa Vidi zaslužila COOL TECH IDEA za koncept s velikim potencijalom razvitka u vrhunski proizvod.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->