Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2019. 16:15

VIDI e-novation Awards 

Brončano Teslino jaje za aplikaciju Smartica

Ekipa iz tvrtke Grafik.net ima nešto o čemu brojni građani Zagreba i drugih gradova već godinama sanjaju i dugo priželjkuju.

Brončano Teslino jaje za aplikaciju Smartica

VIDI e-novation natječaj vratio se na velika vrata s rekordnih 50 prijava za nagradu za najbolje hi-tech projekte. Tehnološka medijska kuća u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te poznatim tehnološkim tvrtkama Rimac automobili, ByteLab i drugima nakon osmogodišnje je pauze ponovno organizirala natječaj za hi-tech inovacije. Deseteročlani žiri nakon više mjeseci i nekoliko krugova žiriranja odabrao je među 50 prijavljenih projekata najbolje.

Brončano Teslino jaje osvojila je tvrtka Grafik.net za aplikaciju Smartica. „Drago nam je što smo dobili potvrdu kako smo napravili pravu stvar od ozbiljnog žirija. Bilo je iznimno korisno dobiti povratne informacije od njih. Sad ćemo se posvetiti razvoju mogućnosti kupovine mjesečne karte za javni prijevoz putem naše aplikacije, što bi moglo donijeti i veći broj korisnika“, najavio je Krešo Culjak iz Grafik.neta nakon dobivanja nagrade.

Ekipa iz tvrtke Grafik.net ima nešto o čemu brojni građani Zagreba i drugih gradova već godinama sanjaju i dugo priželjkuju.

Smartica je aplikacija pomoću koje možete kupiti kartu javnog gradskog prijevoza ne samo SMS-om već i kreditnom karticom te e- i m-bankarstvom kad god i gdje god poželite. Rješenje za kupovinu jednokratnih voznih karata već su upogonili u Osijeku, Rijeci i Zadru, a nadaju se kako će jednoga dana dobiti priliku upogoniti ga i u glavnom gradu Hrvatske.

Vidi_0967

No, planovi za budućnost su znatno ambiciozniji. Uz pomoć tvrtke A1, koja im je uz tvrtku Trilix partner u projektu, žele se probiti na inozemna tržišta, u brojne gradove koji ovakvu mogućnost plaćanja javnog prijevoza  još nemaju.

Kako bi onemogućio prijevare prilikom kupovine digitalne karte, Grafik.net razvio je uređaje koji se postavljaju u sva vozila javnog prijevoza za ispravnu aktivaciju i validaciju digitalnih karata putem mobilnih uređaja - validatore. Korištenje validatora za korisnike identično je postojećem načinu validacije putne karte, osim što korisnik ne prislanja svoju karticu na validator, već koristi mobitel sa Smartica aplikacijom. Kako bi korisnici zadržali navike korištenja karte za gradski prijevoz, validacija se vrši identično kao s postojećim karticama -  prislanjanjem mobitela na udaljenost maksimalno 10 cm od validatora. Navedene udaljenosti pridonose bržem vremenu interakcije između korisnika i validatora.

"Sa Smarticom projekt živimo i radimo već dvije godine, tako da smo bili spremni za brojna i konkretna pitanja žirija", rekao nam je Krešo Culjak iz Grafik.neta.

IZ OPISA PROJEKTA

Smartica je mobilna aplikacija koja omogućava svojim korisnicima jednostavno korištenje gradskih usluga s mogućnošću odabira različitih načina plaćanja koja mogu biti putem SMS-a, kartice ili net bankinga. Smartica je zapravo jednostavan gradski ticketing s dodanim informativnim sadržajima. To znači da je u javnom prijevozu osim kupovine karata omogućeno informiranje putnika o zastojima u prometu, o vremenima dolaska na željenu stanicu u realnom vremenu, usmjeravanje korisnika do željene destinacije nuđenjem više vrsta različitih dostupnih prijevoznih sredstava, uz mogućnost kupnje karte za odabranu rutu.

 

Smartica

Kako bi onemogućio prijevare prilikom kupovine digitalne karte, Grafik.net razvio je uređaje koji se postavljaju u sva vozila javnog prijevoza za ispravnu aktivaciju i validaciju digitalnih karata putem mobilnih uređaja - validatore. Korištenje validatora za korisnike identično je postojećem načinu validacije putne karte, osim što korisnik ne prislanja svoju karticu na validator, već koristi mobitel sa Smartica aplikacijom.
Kako bi korisnici zadržali navike korištenja karte za gradski prijevoz, validacija se vrši identično kao s postojećim karticama -  prislanjanjem mobitela na udaljenost maksimalno 10 cm od validatora. Navedene udaljenosti pridonose bržem vremenu interakcije između korisnika i validatora.

Kupovina karata javnog gradskog prijevoza time je postala značajno lakša jer pametni telefon korisnika postaje ujedno i prodajno mjesto, poput kioska ili šaltera. Smartica je prisutna više od godinu dana u Osijeku, Rijeci i Zadru.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->