Nalazite se
  • Zdravlje
  • EU ne priznaje e-cigaretu kao medicinsko pomagalo
Članak
Objavljeno: 09.10.2013. 17:33

Europski parlament 

EU ne priznaje e-cigaretu kao medicinsko pomagalo

Danas je Europski parlament odbacio prijedlog da se elektronske cigarete proglasi medicinskim pomagalom.

EU ne priznaje e-cigaretu kao medicinsko pomagalo

Europski parlament je nakon današnjeg glasanja odbacio prijedlog da se elektronske cigarete ili e-cigarete proglasi medicinskim pomagalom koje služi za odvikavanje od pušenja, čime je ova odluka u suprotnosti s federalnim zakonima u nekim od zemalja članica Europske unije, uključujući Veliku Britaniju. Te zemlje će imati rok od dvije godine da svoje zakone prilagode ovoj odluci.

Elektronske cigarete su u posljednjih nekoliko godina imale velike uspone i padove, ponajviše zbog velikog nerazumijevanja njihove tehnologije i učinkovitosti. Mada je neosporno dokazano da znatno manje škode po zdravlje u odnosu na konvencionalne cigarete, kako po same korisnike, tako i po "pasivne pušače" koji u njihovoj blizini udišu samo vodenu paru kao nusprodukt, neke studije koje su pravljene uz indirektnu potporu duhanske industrije, ukazale su da pojedine vrste sadrže kancerogene tvari poput formaldehida, acetaldehida i akroleina, pa postoje i zemlje koje su ih zabranile, poput Grčke.

Mada je zapravo proveden jako mali broj pravih znanstvenih studija, pojedini mediji su od e-cigareta napravili veliko zlo koje je gore od pušenja duhana, ne vodeći računa o tome da one sadrže samo nikotin i još eventualno 2 do 3 štetna sastojka, dok obične cigarete sadrže više od 4.000 otrovnih i kancerogenih supstanci, uključujući katran, benzene, pesticide, vinil klorid, arsen, metanol, kadmij, cijanid, amonijak, naftalen i kancerogene TSNA spojeve.

Pored toga u svakoj cigareti izgara duhan, papir i oko 700 aditiva koji daju svakom brandu cigareta specifičan okus, a količina ugljičnog monoksida u dimu jedne cigarete može doseći tisuću puta veću koncentraciju nego što ju inače dopuštaju državni propisi kad je riječ o izloženosti ugljičnom monoksidu.

Mada smatramo kako bi se na e-cigaretama trebala napraviti dodatna znanstvena istraživanja, pomalo je licemjerno da ih se trpa u isti koš s duhanskim proizvodima. Očito je europskim parlamentarcima potrebna ozbiljna medicinska edukacija. Nije nam poznato kako su o prijedlogu ovog zakona glasali naši eurozastupnici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->