Nalazite se
  • Zdravlje
  • Studija: Filter vrećice za čaj ispuštaju plastiku
Članak
Objavljeno: 27.09.2019. 10:28

Sveučilište McGill 

Studija: Filter vrećice za čaj ispuštaju plastiku

Čak i neki jako poznati brandovi proizvode filter vrećice čaja od plastike.

Studija: Filter vrećice za čaj ispuštaju plastiku

Problem mikroplastike jedan je od najvećih izazova današnjeg svijeta po pitanju očuvanja okoliša prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije WHO. Mikroplastika koja svakodnevno završava u prirodi zagađuje oceane, uništava biljni i životinjski svijet te zagađuje hranu koju jedemo, kao i vodu koju pijemo.

Studija znanstvenika Sveučilišta McGill iz kanadskog Montreala, ukazala je da velike količine mikroplastike u vodu ispuštaju i filter vrećice čaja. Oni su za potrebe studije koristili čajeve četiri različita poznata branda. Mada se većina filter vrećica proizvodi od papira, neki premium brandovi su se prebacili na posebne vrste plastike. Znanstvenici su iz vrećica uklonili čaj i potom ih uronili u vodu zagrijanu na 95 C. Potom su ustanovili da svaka vrećica u vodu otpušta oko 11,6 milijardi mikročestica i oko 3,1 milijardi nanočestica koje su potpuno nevidljive ljudskom oku.

"Razina čestica otpuštenih iz vrećica čaja je više puta veće magnitude od količina koje su u proteklim studijama otkrivene u drugim prehrambenim proizvodima", ističu znanstvenici u studiji objavljenoj u publikaciji Environmental Science and Technology.

Znanstvenica Laura Hernandez izjavila je da su je ove količine jako iznenadile u usporedbi s količinama plastike u drugim proizvodima poput vode u bocama, a to pripisuje činjenici da se ovdje radilo o povećanom otpuštanju zbog kipuće vode.

"Doista ne postoji potreba da se čaj pakira u plastiku koja na kraju dana postane jednokratna. I ne samo što ju gutamo, već njom zagađujemo i okoliš", navodi Hernandez.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->