Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Biozakrpe pomažu srcu u pumpanju
Članak
Objavljeno: 05.06.2019. 14:54

Imperial College London 

VIDEO: Biozakrpe pomažu srcu u pumpanju

Zakrpe izrađene od matičnih stanica uskoro kreću u klinička testiranja na ljudima.

VIDEO: Biozakrpe pomažu srcu u pumpanju

Znanstvenici sveučilišta Imperial College London pod vodstvom profesora Siana Hardinga otkrili su način kako uzgojiti male "zakrpe" izrađene od srčanog tkiva, veličine 3x2 cm koje sadrže oko 50 milijuna ljudskih matičnih stanica. 

Tehnologija uključuje uzimanje matičnih stanica od pacijenta i njihovo "programiranje" u stanice srčanog mišića, koje se nakon nekoliko tjedana rasta u bioreaktoru postavljaju na srce pacijenta, odnosno na mjesto na kojem je došlo do oštećenja srčanog mišića, kako bi pomagale srcu u pumpanju krvi. Jedna ili više tih zakrpi mogu se implantirati na srce pacijenta nakon što je preživio srčani infarkt, ili nakon što je njegovo srce izgubilo snagu u pumpanja krvi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tijekom srčanog infarkta srce ostaje bez vitalnih nutrijenata i kisika, što uzrokuje odumiranje dijelova srčanog mišića, a to u konačnici može dovesti do oslabljenja srca i fatalnog zastoja njegovog rada. Britanski znanstvenici kažu da bi ova metoda liječenja zakrpom od matičnih stanica mogla spašavati na tisuće pacijenata godišnje i uvelike im promijeniti način života na bolje. Osim što zakrpe daju fizičku potporu oštećenom srčanom mišiću i pomažu srcu u učinkovitijem pumpanju, istovremeno otpuštaju i prirodne kemikalije koje stimuliraju stanice srca na popravak i regeneraciju.

Britanska zaklada za srce (BHF), objavila je da su uspješno završena testiranja na zečevima, pa će zakrpe uskoro krenuti u klinička ispitivanja na ljudima, a znanstvenici vjeruju da će ih liječnici uskoro uvesti u tretmane liječenja pacijenata koji su preživjeli infarkt.

Više informacija potražite na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->