Nalazite se
  • Zdravlje
  • AI bolje dijagnosticira rak pluća od ljudi
Članak
Objavljeno: 22.05.2019. 14:37

Northwestern University 

AI bolje dijagnosticira rak pluća od ljudi

Američka studija ukazala da je umjetna inteligencija uspješnija u dijagnosticiranju raka pluća od radiologa.

AI bolje dijagnosticira rak pluća od ljudi

Znanstvenici Googlea i Sveučilišta Northwestern University objavili su rezultate studije o preciznosti novog AI sustava dubokog učenja u predviđanju raka pluća.  

Njihov AI je iz LDCT skenova (low-dose chest computed tomography) uspio detektirati maligne plućne module s preciznošću koja nadmašuje stručne radiologe.  Sustav dubokog učenja omogućuje automatsku evaluaciju slika kako bi se povećala točnost u dijagnosticiranju raka pluća u ranoj fazi.

AI se u dijagnosticiranju sučelio protiv ljudi temeljem skenova pacijenata kojima je biopsija potvrdila rak unutar jedne godine. U većini usporedbi umjetna inteligencija je bila bolja od stručnih radiologa, pa koautor studije dr. Mozziyar Etemadi kaže da je AI puno precizniji u detektiranju ranog stadija raka pluća u odnosu na ljude u 3D nego ljudsko oko koje gleda u 2D slike.

Tehnički rečeno, to je zapravo 4D jer se ne gleda samo jedan sken, već istovremeno trenutni i prijašnji koji su nastali u određenom vremenskom odmaku. "Radiolozi pregledavaju stotine dvodimenzionalnih slika ili "kriški" iz jednog CT skena, no ovaj novi sustav dubokog učenja gleda čitava pluća u jednom velikom trodimenzinalnom prikazu", kaže dr. Etemadi i dodaje kako je za to bilo potrebno upregnuti "enormni računalni sustav na skali Googlea".    

Računalni sustav se uvježbavao na identificiranim i biopsijom potvrđenih 2763 CT skenova, a jedna od novih sposobnosti mu je predviđanje ima li određena regija pluća vjerojatnost za pojavu raka. Autori studije upozoravaju da se ovo još treba službeno potvrditi u kliničkim studijama na velikoj populaciji pacijenata, pa će se zasad AI koristiti samo kao pomoćni sustav u dijagnostici.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->