Nalazite se
  • Zdravlje
  • AI predviđa zatajenje bubrega 24 sata unaprijed
Članak
Objavljeno: 01.08.2019. 13:27

DeepMind 

AI predviđa zatajenje bubrega 24 sata unaprijed

Googleovi stručnjaci razvili algoritam za DeepMind AI koji uspješno predviđa akutno zatajenje bubrega.

AI predviđa zatajenje bubrega 24 sata unaprijed

Googleovi znanstvenici koji rade na DeepMind AI-u, u suradnji s američkom vladinom agencijom za veterane (US Department of Veterans Affairs), razvili su algoritam koji je u stanju predvidjeti akutno zatajenje bubrega 24 sata prije pojave bolesti koja se može razviti vrlo brzo, a svake godine ubija oko pola milijuna ljudi samo u SAD-u.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature znanstvenici navode da se algoritam pokazao uspješnim u predviđanju opasne bolesti na 9 od 10 pacijenata čije stanje je došlo do stadija u kojem se moraju podvrgnuti dijalizi. Algoritam dubokog učenja svoje je predviđanje temeljio na elektroničkim zapisima o razvoju bolesti, trenirajući na tisućama slučajeva u kojima se bolest razvila, da bi nakon toga bio u stanju predviđati njezin nastanak kod drugih pacijenata, temeljem podataka iz raznih pregleda i laboratorijskih testova.  

Osim za predviđanje nastanka akutnog zatajenja bubrega, DeepMind AI se u okviru Googleovog programa Google Health usavršava za predviđanje nastanka drugih bolesti koje dovode do milijuna smrti svake godine.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->