Nalazite se
  • Zdravlje
  • Uređaji za anesteziju podložni su hakiranju
Članak
Objavljeno: 11.07.2019. 16:04

Hakiranje 

Uređaji za anesteziju podložni su hakiranju

Ranjivost utječe na uređaje koji se koriste u bolnicama širom svijeta.

Uređaji za anesteziju podložni su hakiranju

Stručnjaci za sigurnost iz tvrtke CyberMDX izvijestili su o prvi puta pronađenoj ranjivosti u uređajima za anesteziju koji se koriste u bolnicama širom svijeta. Ukoliko je uređaj spojen na računalnu mrežu bolnice, to hakerima može omogućiti pristup funkcijama, uključujući doziranje anestetika koji se daje pacijentu te isključivanje alarma koji bi trebao upozoriti anesteziologa da nešto nije u redu.    

Ranjivost je otkrivena u uređajima Aespire i Aestiva 7100/7900 koji mogu biti kompromitirani u slučaju da su povezani na računalnu mrežu bolnice.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da bi svi medicinski uređaji takvog tipa trebali biti izolirani od računalnih mreža, no to nije slučaj u mnogim bolnicama.

Anesteziolog dr. Helgi Johannsson, član Savjeta anesteteziologa na britanskom Royal Collegeu, navodi kako je mogućnost hakiranja takvih uređaja u Velikoj Britaniji "zanemarivo mala", pa tvrdi da pacijenti mogu biti sigurni da će ih tijekom operativnih zahvata anesteziolozi konstantno pratiti i mogu smjesta prepoznati ukoliko nešto s uređajem nije u redu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->