Nalazite se
  • Zdravlje
  • Selfie filteri novi trend u estetskoj kirurgiji
Članak
Objavljeno: 07.08.2018. 12:26

Snapchat dysmorphia 

Selfie filteri novi trend u estetskoj kirurgiji

Američki estetski kirurzi tvrde da sve više ljudi želi korekcije temeljene na filterima iz programa za obradu slike.

Selfie filteri novi trend u estetskoj kirurgiji

Liječnici s odjela dermatologije fakulteta medicine na Sveučilištu u Bostonu, u publikaciji JAMA Facial Plastic Surgery ukazuju na novi fenomen koji se sve više širi među ljudima koji se žele podvrgnuti kirurškim korekcijama lica. Ukratko rečeno, pacijenti sve više dolaze estetskim kirurzima sa selfie fotografijama koje su obrađene filterima za obradu slike i traže da im budući izgled bude upravo takav kakav su si napravili pomoću Photoshopa ili aplikacija poput Facetunea, Photo Wondera, Visagea, CreamCama i drugih koje vas mogu idealno našminkati, ali vam i ukloniti bubuljice i bore, skratiti nos i uljepšati uši te vam ispeglati facu da izgleda puno mlađe i zdravije. 

U svojem izvještaju liječnici ukazuju da je ovo opasni trend jer filtrirani selfiji najčešće prikazuju nedostižne ideale i kako kažu, "zamagljuju liniju realnosti te stvaraju fiksaciju fantazijom pacijentima koji nakon kirurškog zahvata najčešće neće biti zadovoljni rezultatom i podvrgavati će se mnogim novim zahvatima kako bi ostvarili cilj koji je uglavnom nemoguće postići". 

Liječnici Bostonskog sveučilišta stoga preporučuju liječnicima da pacijente s takvim fiksacijama upućuju psiholozima i psihijatrima, baš kao što su do sada činili kada bi netko želio izgledati poput nekog glumca, pjevača ili druge poznate "celebrity" osobe. Zanimljivo je da su liječnici čak dali ime ovom poremećaju pa su ga nazvali "Snapchat dysmorphia".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam