Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: BMW i MIT rade 3D printana sjedala na napuhavanje
Članak
Objavljeno: 07.08.2018. 11:58

Liquid printed pneumatics 

VIDEO: BMW i MIT rade 3D printana sjedala na napuhavanje

Novi 3D printani pneumatski materijali namijenjeni su interijeru BWM Vision Next 100 automobila.

VIDEO: BMW i MIT rade 3D printana sjedala na napuhavanje

Znanstvenici BMW-a i MIT-evogSelf Assebly Laba predstavili su novi 3D printani materijal na napuhavanje koji bi se mogao koristiti u BWM-ovim vozilima u skoroj budućnosti.

Pod nazivom "iquid printed pneumatics", ova tehnologija se odnosi na strukture izrađene 3D printanjem, koje se mogu "napuhavati", čime omogućuju morfiranje objekata poput sjedala u automobilu, odnosno prilagođavanje individualnim korisnicima.

To znači da bi se naslon sjedala mogao automatski oblikovati prema vašim leđima, masirati vas, ili zauzimati oblik koji vam odgovara u datom trenutku. Pored toga ova tehnologija bi se mogla naći i u budućim airbag sustavima. 

Novi materijal je izrađen od silikona, a za njegov razvoj MIT-ev laboratorij je koristio najnovije tehnološke inovacije iz "mekane robotike", kako bi pneumatske strukture sastavljene od 7 nezavisnih komora mogle mijenjati svoje oblike, funkcionalnost i čvrstoću, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Razvoj novog materijala BMW i MIT su započeli 2016. godine kada je BMW predstavio koncept svojih vozila za budućnost pod nazivom BMW Vision Next 100, među kojima je i pametni automobil koji će osim sustava autonomne vožnje posjedovati o brojne tehnologije koje još ne postoje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Novi materijali će stoga biti korišteni upravo u tim vozilima, koja bi iz faze koncepta polako trebala stići u fazu funkcionalnih prototipa, a zatim i na ceste, mada u ovom trenutku još nitko ne može prognozirati kada bismo mogli sjesti u njih.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->