Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Arduino reket koji stalno odbija lopticu
Članak
Objavljeno: 31.07.2018. 11:23

PID kontroler 

VIDEO: Arduino reket koji stalno odbija lopticu

VIDEO: Arduino reket koji stalno odbija lopticu

VIDEO: Arduino reket koji stalno odbija lopticu

Ako ste ikada držali reket za stolni tenis u ruci, vjerojatno ste probali koliko dugo možete odbijati lopticu u zrak da vam ne padne. Čak i prosječni rekreativci vjerojatno bi mogli to činiti do besvijesti, odnosno dok im ne dosadi, no proizvesti "robota" koji će to biti u stanju nije tako jednostavan zadatak.

Jedan entuzijast s Reddita po imenu "tkuhn" iz tima Electron Dust odlučio je napraviti stroj koji ima samo jednu svrhu, odbijati lopticu čim duže moguće i postigao je to na vrlo zanimljiv način, pa ako tražite neki zanimljivi Arduino projekt, posjetite ovu poveznicu, a kod možete pronaći na GitHubu ovdje.

IMG_4166-1024x683

Njegov projekt opremljen je s 4 mikrofona (po jedan par za svaku os ploče "reketa") koji slušaju zvuk odbijanja loptice prepoznavanjem razlika između zvukova, temeljem čega izračunavaju njezinu poziciju.

Za projekt je koristio Arduino Nano i Arduino Uno koji je spojen na 4 "stepper" motora, čime je ovaj PID (proportional–integral–derivative) kontroler bio u stanju reagirati odgovarajućom silom i namještati "reket" prema podacima o pozicijama i snazi udaraca loptica, a koliko je u tome uspješan pogledajte u ovom videu.

Tkuhn vjeruje da bi dodatnim podešavanjem sustava mogao napraviti robotski reket koji će vječno odbijati lopticu, iako se vjerojatno neće više baviti tim projektom, jer će prijeći na neki drugi, pa stoga svi imate priliku usavršiti ovaj PID i pokupiti dio slave za sebe.

Projekt zasad nema nikakve mogućnosti praktične primjene, ali vam može otkriti kakve se stvari mogu postići s jeftinom elektronikom uz pomoć Arduino razvojnih pločica ukoliko imate dobru ideju, malo znanja i puno vremena. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam