Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot kentaur za pomoć u nesrećama
Članak
Objavljeno: 28.07.2018. 11:14

Centauro 

VIDEO: Robot kentaur za pomoć u nesrećama

Znanstvenici kažu da je ovaj polučovjek-polukonj učinkovitiji od humanoidnih robota.

VIDEO: Robot kentaur za pomoć u nesrećama

U posljednje vrijeme u svijetu robotike se puno truda ulaže u razvoj humanoidnih robota poput Atlasa, no čak ni najnaprednije inačice se nisu pokazale dovoljno pouzdane i stabilne za praktično korištenje u ulozi spasioca u raznim scenarijima katastrofe poput potresa i proboja nuklearnih elektrana poput Fukushime.

Znanstvenici nekoliko europskih sveučilišta iz Njemačke, Italije i Švedske, stoga su se udružili kako bi razvili puno pouzdaniju i stabilniju robotsku platformu. Tako je nastao Centauro, robot, koji svoje ime vuče od mitskih kentaura, bića koja su jednim dijelom ljudi, a drugim konji.

Taj opis najbolje odgovara ovom robotu, jer je on u stanju biti izuzetno pokretljiv u svim smjerovima zahvaljujući svojih 2 para nogu, dok mu dodatak ruku omogućuje podizanje tereta i obavljanje misija koje su namijenjene klasičnim humanoidnim robotima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prototip robota je visine od jednog metra i težine 93 kg, posjeduje kostur od laganih metala, a tijelo mu je prekriveno 3D printanom plastikom. Baterije mu pružaju mogućnost rada u trajanju od 2,5 sati, a u sadašnjoj fazi nije autonoman, već njime upravlja ljudski operater

Centauro se temelji na Momaro platormi koji je razvilo Sveučilište u Bonnu za potrebe DARPA Robotic Challenge natjecanja, izradio ga je Talijanski institut tehnologije IIT, a projekt financira Europska Unija.  Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot Centauro kantaur
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->