Nalazite se
  • Zdravlje
  • Naočale iz Star Treka u stvarnom životu
Članak
Objavljeno: 13.02.2012. 13:52

Senzorske naočale 

Naočale iz Star Treka u stvarnom životu

Senzorske naočale stvaraju osjećaj vida slijepim osobama.

Naočale iz Star Treka u stvarnom životu

Znanstvenici Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, razvili su sustav senzorskih zamjenskih naočala (Sensory Substitution Device), za koje vjeruju kako će u skoroj budućnosti omogućiti zavidnu razinu vida slijepim i slabovidnim osobama, omogućujući im da se znatno lakše kreću prostorom, pa čak i da čitaju novine.

Tim izraelskog znanstvenika Dr Amira Amedija proizveo je naočale koje pomoću zvuka stvaraju slike vizualnom korteksu mozga, te već u sadašnjoj fazi omogućuju slijepim osobama razaznavanje obrisa objekata u prostoru.

Ovaj sustav podsjeća na naočale koje je u SF serijalu Star Trek koristio "pilot" Enterprisea poručnik Geordi La Forge, a koriste algoritam koji pretvara vizualne podatke s ugrađene kamere u zvuk.

 mozak nije senzorski stroj mada djeluje poput njega, on je zapravo stroj za izvršavanje zadataka 

Dr Amir Amedi

Dr Amedi kaže kako su ustanovili da svaka slijepa osoba nakon kraćeg treninga može naučiti interpretirati zvučne slike u oblike, lokacije i pozicije raznih predmeta, pa čak i čitati napisane  riječi.

U radu objavljenom u znanstvenoj publikaciji Cerebral Cortex, znanstvenici navode kako su njihova istraživanja indicirala da vizualni korteks mozga organizira podatke na dva različita načina, "što" i "gdje/kako".

U modu "što", koji se tehnički naziva „ventralnom temporalno-potiljačnom putanjom“, obrađuju se forma, prepoznavanje i boja, dok se u modu "gdje/kako" ili „dorzalnoj parietalno-potiljačnoj putanji“ obrađuju lokacija objekta i koordiniraju vizualni podaci s motoričkim funkcijama.

"Začuđujuće, MRI skeniranja su pokazala kako naš uređaj aktivira te putanje na način kako se to odvija kod osoba zdravog vida, što ukazuje da normalno funkcioniranje vizualnog korteksa ne ovisi o vizualnoj informaciji", navodi Dr Amedi. "Mozak nije senzorski stroj mada djeluje poput njega, on je zapravo stroj za izvršavanje zadataka".

Ova izraelska studija pokazala je da stvarna vizualnost ili taktilni podaci nisu nužni mozgu kako bi mogao interpretirati što se dešava oko njega, a to predstavlja veliku nadu slijepim osobama da se jednog dana pojave uređaji koji će im omogućiti takvu razinu vida da ih uopće nećemo smatrati slijepima.

VIDEO - Sensory Substitution Device

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->