Nalazite se
  • Pop Tech
  • Naočale analiziraju grimase vaših sugovornika
Članak
Objavljeno: 11.07.2011. 15:44

Cambridge & MIT 

Naočale analiziraju grimase vaših sugovornika

Često kažemo da lica sve otkrivaju. Znanstvenici su to pokušali primijeniti u praksi proizvodnjom pametnih analitičkih naočala.

Naočale analiziraju grimase vaših sugovornika

Izraz našeg lica može otkriti mnogo toga uvježbanom sugovorniku. Bez obzira radilo se o blefu u partiji pokera ili nekoj sitnoj laži na poslovnom sastanku, vaša faca može mnogo toga reći.

Znanstvenici Cabridgea i MIT-a odlučili su tu spoznaju prenijeti u svijet računala i pametnih algoritama, razvivši neku vrstu dekodera facijalnih grimasa.

Sve to u konačnici je rezultiralo prototipom pametnih naočala koje su u stanju protumačiti izraze lica i prenijeti te spoznaje onome tko ih nosi.

Naočale su opremljene kamerom veličina zrna riže,  koja se spaja na računalo veličine špila karata koje možete nositi u džepu, pa se nećete morati bojati da će vas neki „pokeraš“ lako provaliti. Prateći 24 točke lica kamera šalje podatke računalu koje ih pomoću naprednog analitičkog softvera prepoznaje kao izraze i potom povezuje s psihološkim profilima iz svoje baze.  

 znanstvenici tvrde kako su ove naočale razvili s ciljem pomoći autistima 

Da bi stvar bila još zanimljivija, naočale dobivaju povratnu informaciju, pa će vam zeleno svjetlo u staklima reći da je vaš sugovornik zainteresiran i iskren, dok će crveno označiti da se dosađuje, laže, gnuša, ili vas se želi riješiti.

Znanstvenici kažu kako njihov cilj nije stvaranje detektora laži, već ove naočale vide kao potencijalnu pomoć autističnim osobama koje teško prepoznaju emotivna stanja drugih ljudi.

Nama se ipak čini kako će primjena ove tehnologije prije zaživjeti u policijskom, kockarskom i poslovnom okruženju.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam