Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.07.2011. 11:49

Naočale 

Pametne naočale za slijepe

Znanstvenici s Oxforda razvijaju pametne naočale koje će slijepim ljudima olakšati kretanje kroz prometna mjesta sustavom sićušnih kamera i minijatornog računala.

Pametne naočale za slijepe

Znanstvenici s Oxforda razvijaju "pametne naočale" koje koriste sićušne kamere i džepna računala, te time upozoravaju osobe koje ih nose na predmete i ljude ispred njih. Ove naočale će slijepim ljudima olakšati kretanje kroz prometna mjesta kao što su stanice javnog prijevoza.
Čak će im omogućiti da "pročitaju" brojeve na autobusima i bankomatima. Ako testovi budu uspješni, lagane i jeftine naočale bi se na tržištu mogle naći već 2014. godine, a najviše koristi od ovog izuma imat će starije osobe čija je makularna degeneracija povezana sa starenjem.

 naočale će čak omogućiti slijepima da pročitaju brojeve na autobusima i bankomatima 

Prethodni pokušaji da se stvori jedan ovakav uređaj rezultirali su velikim, tamnim naočalama s nezgrapnim kamerama i pozamašnim računalom. Međutim, napredak u tehnologiji omogućio je stvaranje bioničkih naočala koje se izgledom gotovo ne razlikuju od standardnih naočala, a najvažnije od svega je što bi cijenom trebale biti pristupačne većini.
Doktor Stephen Hicks, klinički neuroznanstvenik je završio temeljna istraživanja, a sada radi na prototipu naočala. On najavljuje prozirne naočale s lećama okovanim malim svjetlećim diodama i kamerama veličine pribadače na vanjskom kutu okvira.
Kamere će primati informacije koje bi oči trebale vidjeti i slati ih na računalo veličine mobitela koje će osoba nositi u džepu.
Računalo će obraditi informacije i pojednostaviti ih. LED svjetla u lećama će, zatim, zasvijetliti, dajući nositelju naočala značajne informacije o tome što se nalazi ispred njega. Dodavanje slušalice u uho moglo bi dozvoliti prenošenje složenijih informacija.
Onima koji su izgubili veliki postotak vida, ovo otkriće će pomoći da budu neovisni dovoljno da mogu sami ići u kupovinu ili se voziti javnim prijevozom.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->