Nalazite se
  • Zdravlje
  • Moderna najavila mRNA cjepiva za herpes i rak
Članak
Objavljeno: 21.02.2022. 11:09

mRNA 

Moderna najavila mRNA cjepiva za herpes i rak

mRNA tehnologija koja je dovela do učinkovitih cjepiva za COVID-19, primjenjuje se u izradi cjepiva za tri druge bolesti.

Moderna najavila mRNA cjepiva za herpes i rak

Znanstvenici biotehnološke kompanije Moderna, najavili su tri nove "mete" za mRNA cjepiva, koja će se primjenjivati protiv herpes simplex virusa, varicella-zoster virusa i protiv raka.

Prva meta je mRNA cjepivo protiv herpes simplex virusa (HSV). Postoje dvije vrste herpes virusa – HSV-1, virus za koji se zna da utječe na usta i uzrokuje afte, te HSV-2, češći izvor genitalnog herpesa. Modernin kandidat za mRNA cjepivo ciljat će na HSV-2, a tvrtka je navela da očekuje da bi imunitet protiv te vrste herpesa trebao donekle štititi i protiv HSV-1. Oba herpes virusa poznata su kao latentni virusi, što znači da je infekcija često kronična, s tim da virus ostaje u stanju mirovanja kod ljudi cijeli njihov život.

Smatra se da je HSV-1 zarazio više od polovice svjetske populacije, dok je HSV-2 najčešća spolno prenosiva bolest na svijetu, a smatra se da je zaraženo oko 10 posto ljudi. Neki istraživači su također pretpostavili da virus herpesa može igrati ulogu u nastanku neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest.

Druga mRNA meta koju je objavila Moderna usmjerena je na virus varicella-zoster (VSV). Ovo je virus koji uzrokuje vodene kozice i također je latentni virus koji može ostati u stanju mirovanja godinama nakon početne infekcije. Kada se VSV ponovno aktivira, uzrokuje bolest poznatu kao šindre.

Modernino ciljanje na šindre uslijedilo je nakon prošlomjesečne objave Pfizera u kojoj se navodi da će i ona tražiti razvoj mRNA cjepiva za ovu uobičajenu bolest.

Konačni novonajavljeni cilj mRNA je za cjepivo usmjereno na dva antigena izražena u nekim stanicama raka. Cjepivo se fokusira na dva antigena: indoleamin 2,3-dioksigenazu (IDO) i PD-L1 (engl. programmed death-1/programmed death-ligand 1). Poznato je da obje molekule igraju ulogu u rastu tumorskih stanica.

Cilj mRNA cjepiva za rak bio bi osposobiti imunološke stanice tijela da otkriju tumorske stanice koje eksprimiraju te specifične antigene. Cjepivo s mRNA u početku će se testirati na uznapredovalom ili metastatskom karcinomu kože i vrsti raka pluća koja se naziva karcinomom nemalih stanica pluća.

"Posvećeni smo rješavanju latentnih virusa s ciljem sprječavanja doživotnih zdravstvenih stanja korištenjem mRNA cjepiva", rekao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne. "S našim kandidatima za cjepivo protiv HSV-a i VZV-a također se nadamo poboljšati kvalitetu života za one sa simptomatskom bolešću. S našim novim cjepivom protiv raka istražit ćemo možemo li cijepljenjem inducirati T stanice specifične za PD-L1 i IDO1."

Vezani sadržaji
Ključne riječi Rak Moderna mRNA herpes vodene kozice
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->