Nalazite se
  • Zdravlje
  • Novo cjepivo je učinkovito protiv Omicrona
Članak
Objavljeno: 21.01.2022. 14:06

VLA2001 

Novo cjepivo je učinkovito protiv Omicrona

Novo cjepivo sadrži cijele virusne čestice SARS-CoV-2 koje su kemijski deaktivirane.

Novo cjepivo je učinkovito protiv Omicrona

Francuska tvrtka Valneva ušla je u treću fazu kliničkog testiranja svojeg novog cjepiva s radnim imenom VLA2001 koje ukazuje da bi moglo biti učinkovito i protiv Omicron varijante SARS-CoV-2 virusa.

Većina aktualnih cjepiva usredotočena je na šiljasti protein koronavirusa, dok VLA2001 sadrži potpune kopije stanica čitavog virusa uzgojenog u laboratoriju i potom deaktiviranog (ili ubijenog) upotrebom kemikalija ili topline.

Ovaj proces jedan od tradicionalnijih načina za izradu cjepiva. Uspješno se koristi desetljećima, sežući do znamenitog cjepiva Jonasa Salka protiv dječje paralize, a nedavno se koristio i za razvoj godišnjih cjepiva protiv gripe.

Adam Taylor, istraživač s australskog sveučilišta Griffith, objasnio je prošle godine da postoji nada da bi deaktivirana cjepiva s cijelim virusom mogla biti učinkovitija protiv varijanti SARS-CoV-2 jer pomažu tijelu da nauči kako ciljati više virusnih antigena a ne samo protein šiljak. 

razvoj cjepiva Valneve

"Očekuje se da će ova vrsta inaktivacije očuvati strukturu virusnih proteina, kao što bi se događalo u prirodi", objasnio je Taylor u članku za The Conversation. "To znači da će imunološki sustav biti suočen s nečim sličnim onome što se događa prirodno i izazvati snažan imunološki odgovor."

VLA2001 se trenutno nalazi duboko u fazi 3 testiranja na ljudima, a svi rezultati testiranja redovito se šalju regulatornim tijelima u Europi. Za očekivati je da će dozvola za opću uporabu stići kroz nekoliko mjeseci. 

Svi testirani uzorci pokazali su se učinkovitim za neutralizaciju originalnog soja SARS-CoV-2 i Delta varijante, dok se cjepivo pokazalo učinkovitim protiv Omicrona u 87 posto slučajeva.

Valneva nije prva tvrtka koja proizvodi ovakav tip cjepiva, jer su sličnim cjepivima pod nazivom Sinovac i Sinopharm Kinezi već cijepili milijarde ljudi.

Mada se zasad ne može reći da će VLA2001 doista biti potpuno uspješan protiv Omicron varijante, potvrđeno je da je cjepivo prilično sigurno i relativno jednostavno za proizvodnju pa bi moglo biti korisno u nerazvijenim zemljama te bi se moglo primjenjivati i kao booster doza.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->