Nalazite se
  • Zdravlje
  • Započelo testiranje mRNA HIV cjepiva
Članak
Objavljeno: 28.01.2022. 09:52

Moderna 

Započelo testiranje mRNA HIV cjepiva

Novo Modernino cjepivo koristi istu tehnologiju kao ono protiv COVID-19.

Započelo testiranje mRNA HIV cjepiva

Moderna je ovaj tjedan započela prvu fazu kliničkog testiranja HIV mRNA cjepiva na dragovoljcima na Fakultetu medicine Sveučilišta George Washington.

Poput Moderninog COVID-19 cjepiva, novo cjepivo koristi "messenger RNA" kako bi zavaralo ljudsko tijelo i natjeralo ga na proizvodnju proteina koji će izazvati imunološki odgovor organizma.

Moderna se nada da će cjepivo inducirati specifičnu klasu bijelih krvnih stanica poznatih kao B-stanice, koje se potom mogu pretvoriti u široko neutralizirajuća antitijela. Ti se proteini, kako kažu, "široko smatraju ciljem tehnologije cjepiva protiv HIV-a, a ovo je prvi korak u tom procesu".

Kao dio ispitivanja, Moderna planira testirati primarno cjepivo i dopunsku injekciju. Faza 1 ispitivanja uključivat će 56 zdravih, HIV negativnih odraslih sudionika. Tvrtka će na 48 tih osoba primijeniti mRNA cjepivo. Trideset dvoje iz te grupe također će dobiti pojačanu injekciju. Za posljednjih osam uključenih u prvo ispitivanje, tvrtka će primijeniti samo pojačanu injekciju. Moderna kaže da će potom šest mjeseci pratiti cijelu grupu kako bi procijenila sigurnost cjepiva. Također planira ispitati imunološki odgovor koji cjepivo pokreće na molekularnoj razini kako bi se utvrdilo je li učinkovito.

Messenger RNA tehnologija mogla bi dovesti do liječenja niza smrtonosnih bolesti, uključujući malariju, ali bi napredak u borbi protiv HIV-a bio posebno vrijedan pažnje. Prema statističkim podacima američke vlade, oko 1,2 milijuna Amerikanaca ima virus, koji može dovesti do smrtonosne bolesti AIDS-a. Dok su se ishodi za pacijente s HIV-om značajno poboljšali od 90-ih godina zahvaljujući razvoju novih tretmana i lijekova, nijedno cjepivo protiv HIV-a nije uspješno prošlo rana klinička ispitivanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Cjepivo HIV Moderna mRNA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->