Nalazite se
  • Zdravlje
  • Cjepivo protiv starenja može zaustaviti sat
Članak
Objavljeno: 27.01.2022. 11:43

Juntendo University 

Cjepivo protiv starenja može zaustaviti sat

Novo cjepivo koje targetira stareće stanice moglo bi nam značajno produžiti život.

Cjepivo protiv starenja može zaustaviti sat

Znanstvenici Sveučilišta Juntendo iz Tokija razvili su novo cjepivo koje targetira specifične senescentne ili "stareće" stanice, čime se otvara put prema razvoju učinkovite terapije protiv starenja.

Nakupljanje senescentnih stanica dovodi do bolesti povezanih sa starenjem, a do sada nije bilo tretmana koji bi mogli isključivo ciljati ove stare stanice.

Japanski istraživači sada su razvili cjepivo specifično za protein koji se nalazi u starim stanicama, dopuštajući tako njihovu ciljanu eliminaciju. Ovo otkriće utire put prema strategiji za borbu protiv starenja i bolesti povezanih sa starenjem.

Produljenje životnog vijeka uvijek je bio sveti gral medicinskih istraživanja. Iako se očekivani životni vijek značajno produžio, starenje i bolesti povezane sa starenjem i dalje pogađaju milijarde ljudi diljem svijeta. Starenje je prvenstveno uzrokovano nakupljanjem slabo funkcionalnih "starih" stanica (starih stanica koje se više ne razmnožavaju dijeljenjem) u različitim tkivima i organima. Kao takva, eliminacija senescentnih stanica može spriječiti starenje i poremećaje povezane sa starenjem, uključujući aterosklerozu, demenciju i glaukom. Do sada još nije postojala tehnika koja će omogućiti isključivu eliminaciju senescentnih stanica bez opasnosti po oštećivanje drugih dijelova tijela. 

Sada su istraživači iz Japana razvili cjepivo protiv starih stanica koristeći protein koji se izražava samo u tim stanicama. Zatim su upotrijebili ovo cjepivo kako bi eliminirali starenje stanica kod miševa, nakon čega su primijetili značajna poboljšanja kako u normalnim tako i u efektima starenja koji izazivaju bolesti. Koristeći tehniku ​​zvanu analiza transkriptoma, ispitali su ekspresiju gena u starim ljudskim stanicama i otkrili da je glikoproteinski nemetastatski melanomski protein B (GPNMB) eksprimiran na visokim razinama u starim stanicama. Ovaj protein također je imao visoke razine ekspresije u stanicama dobivenim kod pacijenata s aterosklerozom, bolešću povezanom sa starenjem koja uključuje nakupljanje plaka i začepljenje arterija. Ovi nalazi su potvrdili da je GPNMB protein specifičan za starenje, tj. "seno-antigen".

Nakon toga su stvorili mišje modele s genetskom modifikacijom koja im je omogućila da selektivno ciljaju i eliminiraju stanice koje eksprimiraju GPNMB. Otkrili su da je eliminacija stanica koje eksprimiraju GPNMB kod ovih miševa značajno smanjila molekularne markere starenja i metaboličke abnormalnosti. Štoviše, ovi miševi su također pokazali poboljšane aterosklerotične simptome.

Potaknut ovim nalazima, istraživački je tim razvio cjepivo specifično za GPNMB. "Pronašli smo učinke protiv starenja ili 'senolitičke' učinke nakon eliminacije stanica koje eksprimiraju GPNMB. Ali genetska eliminacija nije izvediva kod ljudi. Stoga je razvijeno cjepivo koje bi moglo ciljati GPNMB i uništiti samo stanice koje eksprimiraju GPNMB", objašnjava prof. Minamino.

Zatim su testirali učinkovitost ovog cjepiva na tri modela miševa: normalni mladi miševi s prehranom s visokim udjelom masti, normalni stariji miševi (stari 50 tjedana) i mišji model progerije – bolesti koja uzrokuje ubrzano starenje. Otkrili su smanjenje metaboličke disfunkcije kod normalnih miševa imuniziranih senolitičkim cjepivom. Štoviše, otkrili su da stariji miševi koji su primili cjepivo pokazuju manje motoričkih i funkcionalnih oštećenja povezanih s dobi. Što je najvažnije, progeroidni miševi koji su primili cjepivo protiv GPNMB pokazali su dulje preživljavanje, a posebno su muški progeroidni miševi pokazali produženi životni vijek.

Rezultati njihovih eksperimenata potvrdili su učinkovitost anti-GPNMB senolitičkog cjepiva u sprječavanju fizičkih, metaboličkih i bolesti koje uzrokuju starenje. Njihovi rezultati ističu uzbudljiv potencijal cjepiva temeljenih na seno-antigenima u novim senolitičkim terapijama.

Prema riječima prof. Minamina, ovo je tek mali korak na dugom putu koji je pred nama. "Naša studija je pokazala mogućnost primjene nove strategije protiv starenja. Nagađamo da postoji mnogo više seno-antigena koje proizvode druge vrste senescentnih stanica. Uz više istraživanja moći ćemo pružiti individualiziranu terapiju protiv starenja za pacijente ovisno o prevalenci različitih tipova stanica u njihovom tijelu."

Čitavu znanstvenu studiju objavljenu u časopisu Nature Aging možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->