Nalazite se
  • Zdravlje
  • Milijarde dolara za lijek protiv starenja
Članak
Objavljeno: 27.10.2018. 10:49

Samumed 

Milijarde dolara za lijek protiv starenja

Biotehnološka tvrtka Samumed jedan je od najbogatijih zdravstvenih startupa u SAD-u.

Milijarde dolara za lijek protiv starenja

Biotehnološku istraživačku medicinsku tvrtku Samumed je 2008. godine osnovao milijarder Osman Kibar, a ona danas vrijedi čak 12,4 milijardi dolara. Tvrtka se fokusira na rješavanje "atraktivnih" medicinskih problema poput uklanjanja bora i liječenja sljepoće, a konačni cilj Kibarovih znanstvenika je okrenuti proces starenja. Ključ za to po Kibaru leži u učenju naših stanica da se regeneriraju, odnosno da se potaknu matične progenitorske stanice da krenu u akciju i pomažu u popravcima ostarjelih organa.

Samo u kolovozu ove godine Samumed je kapitalna ulaganja podigao za 438 milijuna dolara, iako još nema niti jedan lijek na tržištu, a prilično veliki interes investitora privlače i druge tvrtke i istraživačke organizacije u Americi koje se bave "liječenjem" starenja, uključujući Peter Thieleovu neprofitnu organizaciju Methuselah Foundation, te Googogleov Calico, zdravstveni odjel koji želi "pobijediti smrt".

Početkom ovog desetljeća na medicinskom tržištu puno pompe je doživjela i tvrtka Sirtris Pharmaceuticals koja je predstavila obećavajuće supstance protiv starenja pronađene u crvenom vinu, pa ju je 2008. kupio GlaxoSmithKline za 720 milijuna dolara. Četiri godine kasnije je ugašena jer nije postignut nikakav napredak, a sličnu sudbinu je doživjela i tvrtka Elixir Pharmaceuticals, čija su istraživanja također puno obećavala, no ništa konkretno nisu postigla. Pored njih, stotine milijuna dolara investicija su za slična istraživanja dobile i tvrtke Unity Biotechnology i Celularity, koje također žele pobijediti starenje, no za početak namjeravaju izliječiti reumatični artritis, rak, probleme s vidom i ubrzati zacjeljivanje rana.

Svim tim tvrtkama zajedničko je da usprkos velikim investicijama nemaju nikakvih konkretnih proizvoda i terapija na tržištu, no bogate investitore to ne zabrinjava, jer svojim novcem mogu kupiti što god žele osim vječnog života (na Zemlji). Znanstvena zajednica uglavnom je skeptična i smatra da se te silne novce i ljudske resurse može bolje trošiti u "pravim" medicinskim istraživanjima, dok istraživači Samumeda tvrde da će upravo njihov rad biti primjenjiv za liječenje gotovo svih bolesti, čak i ako nikada ne pronađu način kako obrnuti proces starenja. Jeste li spremni živjeti vječno? Kada će se tek onda ići u mirovinu

Preporučamo vam da pogledate zanimljivu studiju po pitanju budućnosti starenja i lijekova za produžavanje života koju je provela tvrtka za istraživanje tržišta CB Insights, a možete ju naći putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Ključne riječi starenje Samumed Osman Kibar
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->