Nalazite se
  • Zdravlje
  • Googleov AI uočava rak dojke bolje od ljudi
Članak
Objavljeno: 15.10.2018. 09:46

LYNA 

Googleov AI uočava rak dojke bolje od ljudi

Umjetna inteligencija je u 99 posto slučajeva uspješna u uočavanju mikrometastaza.

Googleov AI uočava rak dojke bolje od ljudi

S lijeve strane je slika uzorka kakvu vide patolozi, a s desne onako kako ju vidi LYNA algoritam koji prepoznaje područja tumora (crveno) i točno klasificira okružujuće regije kao netumorne (plavo)

Istraživači koji rade u Googleovom odjelu za umjetnu inteligenciju objavili su dva znanstvena rada u kojima pokazuju učinkovitost novog alata koji se temelji na dubokom učenju i u stanju je uočiti metastatični karcinom dojke s većom učinkovitosti nego patolozi koji gledaju uzorke tkiva.

Istraživači su uvježbali svoj algoritam pod nazivom LYNA (Lymph Node Assistant) kako bi prepoznavao značajke tumora koristeći dva seta uzoraka, što mu je omogućilo uočavanje metastaza u vrlo širokom rasponu uvjeta.

To je na kraju rezultiralo AI sustavom koji je mogao razlikovati između uzoraka zdravog tkiva i onog s karcinomom u 99 posto slučajeva, čak i kada je gledao u ekstremno male metastaze koje bi ljudima mogle vrlo lako promaći.  

LYNA je posebno učinkovit kada se koristi kao pomoćnik u radu ljudima, pa su patolozi korištenjem simuliranih dijagnoza otkrili da im tehnologija dubokog učenja uvelike olakšava posao. Osim što smanjuje postotak neuočenih mikrometastaza za faktor 2, omogućuje dijagnosticiranje za upola manje vremena, odnosno u samo jednoj minuti.

Znanstvenici i liječnici stoga vjeruju da bi ovo moglo biti jako korisno u dijagnostici, a sustav se lako može prilagoditi primjeni na svim drugim vrstama tumora. Dakako, prije ulaska u praksu trebat će odraditi kliničko testiranje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->