Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Pametni flasteri za borbu protiv koronavirusa
Članak
Objavljeno: 17.04.2020. 17:06

COVID-19 

VIDEO: Pametni flasteri za borbu protiv koronavirusa

Flasteri koji su razvijeni za analizu znoja sportaša mogu se koristiti za praćenje stanja zaraženih osoba.

VIDEO: Pametni flasteri za borbu protiv koronavirusa

Prije nekoliko mjeseci startup Epicore Biosystems najavio je izlazak Gx flastera za analizu sastojaka mikrofluida iz znoja sportaša za razne namjene poput mjerenja razina elektrolita. Prvi takav proizvod razvijen je u partnerstvu s Gatoradeom koji je vlasnik Pepsija, a poznati proizvođač osvježavajućih pića ga je trebao lansirati na tržište u drugoj polovici ove godine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

No kako se čini, ova tehnologija za analizu znoja bi se mogla koristiti znatno ranije i to u borbi protiv COVID-19 virusa, točnije za praćenje zdravstvenog stanja oboljelih, što uključuje  praćenje razine elektrolita, umora pacijenata i neinvazivno mjerenje razina citokina u znoju.

Liječnici bi te informacije između ostaloga mogli koristiti i za pravovremeno predviđanje razvoja teških oblika bolesti.

Epicore Biosystems je spin-off istraživačke grupe Johna Rogersa na Sveučilištu Northwestern, a njegova tehnologija se temelji na rastezljivim nepromočivim jednokratnim flasterima nalik na privremene tetovaže, koji sadrže mrežu mikrofluidnih kanala koji hvataju i usmjeravaju znoj kroz niz komora ispunjenih kemijskim testovima.

U suradnji s farmaceutskom tvrtkom Leo Pharma istraživači Epicorea su te nosive senzore znoja testirali za praćenje upale u atopijskom dermatitisu, dok ih L'Oreal koristi za proučavanje pH vrijednosti kože. 

Epicore kaže da bi čak i njihovi najjednostavniji senzori za mjerenje znojenja mogli biti korisni za pacijente oboljele od koronavirusa, jer osobe s visokim temperaturama i maju tendenciju noćnog znojenja i vrlo je važno da budu hidratizirani.

Najveća korist od flastera bi bila u mjerenju razina citokina, koji su pored antitijela, najvažniji sekrecijskii proizvodi ćelija imunološkog sustava. U nekim slučajevima, tijelo ih otpušta u velikim količinama kao odgovor na gripu i novi koronavirus, čime dolazi to takozvane "oluje citokina", koja uzrokuje štetne i po život opasne upale.

Za analizu sportske Gx inačice je dovoljno mobitelom snimiti fotografiju flastera na ruci korisnika koja se potom analizira u aplikaciji i izbacuje vrijednosti, a na sličan način bi trebala funkcionirati i medicinska inačica.  

Epicore Biosystems trenutno traži tehnološkog partnera koji će mu pomoći da pametne flastere čim prije i u čim većim količinama omogući zdravstvenim organizacijama i liječnicima koji se bore protiv opasne vrste koronavirusa.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->