Nalazite se
  • Zdravlje
  • Hoće li AI pobijediti koronavirus
Članak
Objavljeno: 20.04.2020. 13:35

COVID-19 

Hoće li AI pobijediti koronavirus

Umjetna inteligencija ima veliki potencijal za stvaranje lijekova brže i bolje od ljudi.

Hoće li AI pobijediti koronavirus

Britanske farmaceutsko-tehnološke tvrtke Exscientia i Healx koje predstavljaju spin-off startupe sa Sveučilišta u Oxfordu i Cambridgeu, razvile su algoritme strojnog učenja koji su se uvježbavali na velikim podatkovnim bazama lijekova, sastojaka i bolesti, nakon čega su potpuno samostalno razvili nove lijekove za rijetke bolesti koji se već nalaze u fazi kliničkih ispitivanja na ljudima.   

Dr. David Brown iz Healxa, poznat kao sukreator Viagre, izjavio je kako se istraživanjem novih lijekova bavi 45 godina, a do sada je na tržište doveo samo tri lijeka, dok je njegov novi algoritam utrošio samo nekoliko dana za kreiranje tri nova potencijalna lijeka, nakon što su potrošili nekoliko tjedana da mu bazu napune podacima.    

Brown kaže kako bi u slučaju koronavirusa AI mogao doprinijeti razvoju novih metoda liječenja na dva različita načina. Jedan je da izradi potpuno novi lijek, no tada će proći godine dok ne prođe sve faze testiranja prije nego dobije dozvolu za izlazak na tržište, dok je drugi način puno učinkovitiji, a to je da umjetna inteligencija otkrije koji bi se postojeći i već odobreni lijekovi za neke druge bolesti mogli kombinirati i potom primjenjivati za liječenje oboljelih od koronavirusa.     

Takav način razvoja podrazumijeva detaljnu analizu 8 milijuna mogućih parova i 10,5 milijardi analiza trostrukih kombinacija koje će AI izlučiti iz 4000 lijekova odobrenih za tržište. Takva zadaća ljudima jednostavno nije moguća jer bi zahtijevala previše vremena, dok računalni algoritam sve tre silne podatke može obraditi izuzetnom brzinom i ponuditi rješenja, odnosno kombinacije lijekova koji bi se odmah mogli klinički testirati i vrlo brzo dovesti na tržište, jer su o njima poznati svi detalji o štetnosti, mogućim rizicima i kontraindikacijama.  

U SAD-u sličan pristup s korištenjem AI-a za razvoj novih lijekova protiv COVID-19 virusa razvijaju  Northeastern University Barabasi Labs, Harvard Medical School, Stanford Network Science Institute i biotehnološki startup Schipher Medicine, čiji je izvršni direktor Alif Saleh izjavio kako će u 3 tjedna AI napraviti posao za koji bi ljudima bilo potrebno najmanje pola godine.

Schipher Medicine kombinira AI s takozvanom "mrežnom medicinom", metodom koja proučava bolest kroz kompleksne interakcije između molekularnih komponenata

Koristeći tu metodu, AI je identificirao 81 potencijalni lijek koji bi se mogao primjenjivati za liječenje koronavirusa.

Hoće li AI biti taj farmakološki inovator koji će koronavirusu zadati konačni udarac, mogli bismo saznati vrlo brzo, mada će i lijekovi koje razvije umjetna inteligencija morati proći detaljna testiranja kako bi istraživači bili sigurni da su sigurni za primjenu na pacijentima. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->